Odbor Skupštine Srbije za privatizaciju podržao je juče izmene Zakona o privatizaciji koje je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Tim izmenama predviđeno je da se privatizacija društvene imovine, koja je bila oročena na kraj ove godine, okonča do kraja iduće godine.

Odbor Skupštine Srbije za privatizaciju podržao je juče izmene Zakona o privatizaciji koje je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Tim izmenama predviđeno je da se privatizacija društvene imovine, koja je bila oročena na kraj ove godine, okonča do kraja iduće godine. Državni sekretar Ministarstva ekonomije Luka Andrić obavestio je članove Odbora da će predlog izmena Zakona o privatizaciji iduće nedelje biti na dnevnom redu sednice Vlade, kako bi do kraja ovog meseca bio upućen u skupštinsku proceduru usvajanja. Na prodaju društvenog kapitala čeka još oko 1.100 preduzeća, od kojih će, najverovatnije, samo od 300 moći da dobije novog vlasnika, dok će preostala ići u stečaj. Od 2002. do jula ove godine privatizovano je 1.737 firmi, a raskinuta su 243 kupoprodajna ugovora.
Niš – Povodom 52. godišnjice postojanja niška kompanija za preradu aluminijuma Nissal juče je poklonila stan najboljem radniku Milanu Petroviću, koji 23 godine radi na poslovima topioničara-livca. Ključeve stana od 42 kvadratna metra Petroviću je uručio predsednik kompanije Goran Vuković. „Verovatno ima boljih od mene, ali ja sam izgleda imao sreće. Da nije bilo privatizacije Nissala, ko zna koliko bih čekao na stan i da li bih ga uopšte dočekao“, rekao je vidno iznenadjeni Petrović (48), koji je do sada sa suprugom i dvoje dece živeo u porodičnoj kući svojih roditelja. Za titulu najbolji radnik konkurisalo je devet zaposlenih iz svih organizacionih jedinica Nissala. Svi nominovani za titulu „najboljeg“ dobili su novčane nagrade od 25 hiljada dinara. Čelnici kompanije su kazali da je od privatizacije industrije aluminijuma Nissal, pre četiri godine, produktivnost kompanije povećana osam puta, kao i da je za prvih osam meseci ove godine fizički obim proizvodnje povećan za 42 odsto, a ukupan prihod za 53 odsto u odnosu na isti period prošle godine.. Ovakvim rezultatima najviše je doprineo ovogodišnji izvoz od 10,8 miliona evra, pre svega u Nemačku i zemlje u okruženju, što je za 80 odsto više nego u prvih osam meseci prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari