Konzorcijum firmi Irva investicije iz Beograda i Forum absolut return sa Devičanskih ostrva dao je najbolju ponudu na tenderu za prodaju 40,9 odsto akcija preduzeća PIK Bečej-Poljoprivreda, saopštila je Agencija za privatizaciju. Taj konzorcijum ponudio je cenu od 110,10 evra po akciji, kao i otkup akcija koje se ne prodaju na tenderu po istoj ceni.

Konzorcijum firmi Irva investicije iz Beograda i Forum absolut return sa Devičanskih ostrva dao je najbolju ponudu na tenderu za prodaju 40,9 odsto akcija preduzeća PIK Bečej-Poljoprivreda, saopštila je Agencija za privatizaciju. Taj konzorcijum ponudio je cenu od 110,10 evra po akciji, kao i otkup akcija koje se ne prodaju na tenderu po istoj ceni. Nominalna vrednost akcija PIK Bečej je 8.000 dinara, a poslednja berzanska cena bila je 12.000 dinara. Agencija za privatizaciju je objavila prodaju 111.984 akcije PIK Bečej koje su u vlasništvu držve, što znači da bi prvorangirani ponuđač za preuzimanje tog paketa platio oko 12 miliona evra. Drugorangirani ponuđač na tenderu za prodaju akcija PIK Bečeja, investicioni fond Ašmor, ponudio je cenu od 73,11 evra po akciji, kao i otkup svih ponuđenih akcija malih akcionara. PIK Bečej je jedan od najveći poljoprivrednih kombinata u Srbiji i obrađuje 14.000 hektara zemljišta, od kojih je oko 3.000 u njegovom vlasništvu. Firma Irva investicije je u vlasništvu beogradskog biznismena Đorđija Nicovića, čije firme poseduju 11.000 hektara obradivog zemjišta.
Beograd – Predsednik Zadružnog saveza Slovenije Peter Vrisk izjavio je juče u Beogradu da su članice tog udruženja zainteresovane za saradnju sa zadrugama iz Srbije. Srbija je zemlja velikog poljoprivrednog potencijala koja bi agrarne proizvode mogla da izvozi u EU i šteta bi bilo da država ne pomogne tom sektoru, rekao je Vrisk prilikom susreta sa predsednikom Zadružnog saveza Srbije Dragoljubom Govedarevićem. Vrisk, koji je i predsednik Poljoprivredne komore Slovenije, rekao je da u toj zemlji ima oko 80 zadruga i da one ostvaruju godišnji promet i do 550 miliona evra. Kako je objasnio, zadrugarstvo u Sloveniji, ali i u najrazvijenijim zemljama EU, veoma je razvijeno i predstavlja ozbiljnog učesnika na tržištu. Zadrugari u Sloveniji imaju svoju banku, ali i oko 600 prodavnica širom zemlje u kojima je zaposleno više od 3.500 ljudi“, rekao je Vrisk. Govedarević je podsetio da su nekada zadruge u Srbiji učestvovale sa 60 odsto u proizvodnji mleka, dok je sada taj procenat 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari