U Sokobanji rasprodato 95 odsto kapaciteta 1Zlatibor Foto: Nenad Kovacević

Iako smo ceo april bili u vanrednom stanju, sa zatvorenim granicama i ugostiteljskim objektima, zvanična statistika je zabeležila da je u našoj zemlji za tih 30 dana bilo 6.293 turista, od toga 1.052 stranca, što je u odnosu na isti taj period prošle godine pad od 98 odsto.

Trećina aprilskih gostiju bila je u Vojvodini, a najlošiju posetu zabeležio je Beograd.

Pad broja gostiju u najvećim gradovima Beogradu i Novom Sadu je na nivou od 99 odsto, u banjama 98 odsto, a na planinama situacija je bila najlošija – gostiju je bilo za 99,2 odsto manje nego u aprilu 2019.

U većini banja, prema podacima RZS, nije bilo nijednog gosta prošlog meseca, u Sokobanji ih je bilo 572, na Paliću 216 i Banji Koviljači 102.

Na planinama turista je bilo samo na Divčibarama, njih 76, šestoro na Zlataru i troje na Staroj planini. Manje katastrofalan, ali opet daleko od dobrog je podatak da je za prva četiri meseca ove godine u Srbiji bilo više od pola miliona turista, što je za 38 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U Ministarstvu trgovine i turizma za Danas kažu da se nakon što je zbog epidemije virusa korona Vlada odlučila da domaći turizam stimuliše sa dodatnih 400.000 vaučera, za njih do kraja maja prijavilo 56.825 građana. Prvih 160.000 vaučera ove godine podeljeno je do kraja februara.

„Najposećenije destinacije su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom i Lukovska banja i Medveđa“, ističu u Ministarstvu, napominjući da je prethodnih godina veliko interesovanje bilo i za Sijarinsku banju, Kopaonik, Divčibare, Palićko jezero, Srebrno jezero, Zlatar, Taru i Gornju Trepču. U Ministarstvu podsećaju i da se za preostalu količinu vaučera, u vrednosti od 5.000 dinara, građani mogu prijaviti do 15. oktobra ove godine.

Uprkos ogromnoj šteti koju je kriza nanela domaćem turizmu, turistički radnici iz dve top destinacije u Srbiji nadaju se da bi letnja sezona mogla da popravi situaciju i možda izvuče celu godinu.

U Sokobanji rasprodato 95 odsto kapaciteta 2

Direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milinković kaže za Danas da je već sada 95 odsto kapaciteta popunjeno, odnosno rezervisano i da će jun, jul, avgust i septembar biti znatno iznad proseka.

„U periodu od kraja juna do septembra 75 odsto kapaciteta je popunjeno porodicama sa decom, ono što je atipično za ovu sezonu jeste da je njihov dolazak ove godine počeo ranije, verovatno zbog mogućnosti da se nastava prati onlajn“, ističe Milinković i dodaje da su već sada vikendi puni kao leti.

Cene su, napominje on, ostale iste, i kada se radi o smeštaju, ali i ugostiteljskim objektima i maloprodaji i uprkos velikoj potražnji on veruje da će one ostati na nivou prošlogodišnjih.

„Prošla godina nam je bila rekordna, verujem da će četiri letnja meseca biti iznad proseka, možda čak i oktobar, ali ne verujem da ćemo na godišnjem nivou uspeti da nadomestimo izgubljeno“, ističe Milinković.

Na Zlatiboru je u ponudi 30.000 ležajeva, od čega je 5.000 u hotelima, a uprkos dobroj popunjenosti mesta još ima, kaže za Danas predsednik TO Zlatibor Vladimir Živanović.

„Hoteli imaju rezervacije za jul i avgust, popunjenost je dobra, a ukoliko se turistička sezona produži, odnosno ako bude lepo vreme i tokom septembra i oktobra verujemo da će nastali gubici zbog krize moći da se nadomeste“, ističe Živanović.

On kaže da na osnovu toga što mnogi koji imaju smeštaj za izdavanje nude popuste od 20 i 30 odsto za rani buking može da vidi da se cene neće menjati, odnosno da će biti na istom nivou kao prošle godine.

„Popunjenost kapaciteta na Zlatiboru tokom cele godine je u proseku 65 do 70 odsto, u sezoni 90 odsto, a sve je više objekata, trenutno je nekih 150 koji su u sistemu sa vaučerima“, napominje Živanović.

Da li će do kraja godine Zlatibor uspeti da anulira gubitke Živanović ne može da prognozira jer, kako kaže, zavisiće od više faktora, vremena i toga da li će se virus vratiti.

U aprilu bilo najviše Rusa

Umesto uobičajenih desetina hiljada stranih gostiju, tokom aprila ih je u Srbiji bilo ukupno hiljadu, od čega su najbrojniji bili Rusi kojih je bilo 190, državljana SAD 60, Hrvatske 161, Kineza 55. Pad broja dolazaka stranih gostiju je prošlog meseca bio između 95 i 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari