U Srbiji se očekuje prosečan rod suncokreta, a rekordan soje i kukuruza 1Foto: Pixabay/mnezsoka

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji ove godine mogu da očekuju prosečan rod suncokreta, a rekordan soje i kukuruza ako ne bude vremenskih neprilika, rekao je danas direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje žita i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

„Žetva suncokreta počeće za nedelju dana, a u visini prinosa će biti velikih razlika, zavisno od regiona, ali bi prosečan rod mogao biti iznad tri tone po hektaru“, rekao je Saković za Betu.

Dodao je da je cena suncokreta u svetu od 280 do 300 evra po toni i ako te cene budu i u Srbiji znači da će kilogram koštati od 33 dinara do 35,20 dinara.

Ta cena je, prema njegovim rečima, bolja od prošlogodišnje kada se kilogram kupovao po ceni od 31 dinar do 32 dinara.

„Poljoprivredni proizvođači će imati konkurenciju među otkupljivačima i to će obezbediti najbolju moguću cenu, zavisno od ponude i tražnje, a da li će biti i zadovoljavajuća, to je druga priča“, rekao je Saković.

On je naveo da će se na tržištu Srbije i ove godine pojaviti firma iz Bečkog koja kupuje suncokret kao sirovinu i zakupljuje uljare tako da će se pojačati konkurencija, što podiže cene.

Istakao je da poljoprivredni proizvođači da bi podigli zaradu na proizvodnji žitarica i uljarica moraju pre svega da poboljšaju prinose i tako ostvare veći prihod umesto što očekuju da cene svake godine značajno poraste i da će im ona i na malim prinosima obezbediti dobru zaradu.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da rod suncokreta neće biti rekordan, ali da neće ni podbaciti, već će biti „solidan“, od tri do 3,5 tona po hektaru.

On je rekao da su pojedini trgovci pre nekoliko dana nudili „terminske ugovore“ sa cenom suncokreta od oko 36-37 dinara po kilogramu i da poljoprivrednicima nije isplativa cena ispod 40 dinara.

Jakšić je podsetio da je kilogram suncokreta 2012. godine koštao od 55 do 60 dinara po kilogramu, ali je ta cena sledeće godine prepolovljena zbog čega je bilo masivnih protesta.

U Srbiji je ove godine suncokretom zasejano oko 220.000 hektara, a godišnje se izveze oko 100.000 tona i uveze izmedju 20.000 i 50.000 tona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari