Udruženja zaduženih u "švajcarcima" međusobno sukobljena 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Banke su kao deo rešenja zaduženima u švajcarskoj valuti ovih dana ponudile otpis dela duga i to za one koji nisu uzimali kredite veće od šest miliona dinara – ovo je za sada, dok traju pregovori između banaka i klijenata zaduženih u švajcarskom franku, jedini konkretan predlog koji se mogao čuti.

U Udruženju CHF Srbija koje pregovora sa bankarima za Danas su rekli da će tokom pregovora o pronalasku rešenja insistirati na tome da se donese zakon koji neće onemogućiti zadužene da ostvare svoje pravo preko suda. Oni se za sada ne izjašnjavaju o predlogu banaka o kom su juče mediji pisali, a koji bi trebalo da bude deo budućeg leks specijalisa koji je među prvima najavio predsednik države Aleksandar Vučić kada je zaduženim građanima obećao rešenje problema.

Međutim, svoje mišljenje o novonastaloj situaciji izneo je drugi deo klijenata, okupljenih oko udruženja Efektiva. Oni su nezadovoljni činjenicom da se posle odluke Vrhovnog kasacionog suda da su ugovori u „švajcarcima“ nezakoniti ukoliko banke ne poseduju pisani dokaz o tome da su se zaduživale i u franku, uopšte nastavljaju pregovori sa bankama.

– Nezadovoljni činjenicom da se nakon donetog stava Vrhovnog kasacionog suda, kojim je valutna klauzula u švajcarskim francima proglašena nezakonitom, uopšte ušlo u pregovore sa bankama, koje su sada očiti i jedini krivci za situaciju u kojoj se nalaze korisnici ovih kredita, kao i dosadašnjim tokom pregovora i ponudama kojima se svakodnevno licitira, a iz kojih se vidi da će one dužnicima doneti znatno manje od onoga što donosi primena stava VKS, udruženje Efektiva je donelo odluku da u ponedeljak, 15. aprila, održi dvočasovni protest korisnika CHF kredita, ispred zgrade Vlade Srbije – navodi se u saopštenju ovog udruženja.

VKS je, kako kažu, svojim stavom jasno definisao smernice za rešavanje ovog problema. Zato, ističu u Efektivi, nema potrebe, niti bilo kakve logike, pregovarati oko poštovanja i primene zakonskih propisa, kada je već utvrđeno da su banke poslovale nesavesno.

Svaki pregovori u tom smislu, mogu pogodovati isključivo bankama, odnosno napraviti štetu dužnicima. Svaki pregovori, koji će dovesti do toga da država bankama plaća gubitke, koji su stavom VKS proglašeni nepostojećim, neprihvatljivi su iz ugla logike, jer pljačkaš za svoju radnju ne može biti nagrađen, već osuđen i kažnjen, a korisnici kredita obeštećeni u punoj vrednosti pretrpljene štete – napominju u ovom udruženju. Pregovori, kako kažu, mogu biti vođeni samo o načinu, dinamici i tehničkim detaljima primene stava VKS.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže za Danas da su se banke u ovoj situaciji ponašale sebično i da su dosta zaradile, te da mu nije jasno šta je konkretno u ovom slučaju predlog banaka.

– Ne znam da li su sa ovim otpisom duga mislili na otpis dela duga koji je ostao ili na ceo dug. Imam utisak da nema jasnog stava ni konkretnog predloga i da smo još daleko od prihvatljivog rešenja – ističe Kovačević.

On napominje da će na kraju morati da se napravi kompromis. Kovačević kritikuje i VKS.

– Stav VKS je konfuzan, nije jasno zašto nije pre tri, četiri ili pet godina kada je bilo jasno koliko je ovo veliki problem nije izneo svoj stav nego je čekao sve dosad – napominje Kovačević. Na kraju će, kako kaže, morati da se napravi računica i vidi kako da banke ne budu na gubitku, ali da ne bude da su ostvarile ekstra profit zahvaljujući višoj sili, odnosno skoku švajcarskog franka. „Kompromis može da se napravi, a za to nam je potreban spremnost i banaka i države“, ističe Mlađen Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari