Ulaganje u biodiverzitet 1Foto: FoNet/GIZ

Integrisanjem ekosistemskih usluga u razvojne planove doprinosi se odgovornom korišćenju prirodnih resursa i ekonomskom rastu i razvoju, zaključeno je u Novom Sadu, na regionalnom simpozijumu i okruglom stolu „Vrednovanje i ulaganje u biodiverzitet i usluge ekosistema za održivi razvoj – naučene lekcije i buduće smernice“.

Kako je saopšteno, rezultati transnacionalnih studija slučaja pokazuju da integrativni pristup obezbeđuje korist građanima, državi i budućim generacijama.

Dvodnevni događaj, na kome je iskustva razmenilo više od 60 učesnika, organizovao je Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – projekat Biodrverzitet (ORF BD), koji sprovodi GIZ, u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Događaj su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, a partner GIZ u organizaciji događaja bio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

„Naučnici i istraživači, sa jedne strane, i donosioci odluka, sa druge, ulažu napore da se pitanja očuvanja biodiverziteta i ekosistemsko planiranje uključe u strateške planove i daju udeo u planiranju održivog ekonomskog razvoja“, izjavila je Kristina Kujundžić iz Otvorenog regionalnog fonda za jugoističnu Evropu – Biodiverzitet.

Ona je, međutim, ukazala da veoma često, kako na nacionalnom, a pogotovo na regionalnom nivou, ne postoji prostor za razmenu najnovijih saznanja i rezultata, što dovodi do sporijeg napretka u korišćenju nalaza u procesima planiranja i odluka.

Naš su prioritet jačanje komunikacije i kvalitetniji protok informacija potrebnih za donošenje odluka, koje su zasnovane na novim nalazima i mogu pospešiti rast i razvoj u regionu, istakla je Kujundžić.

Prema njenim rečima, „ulaganje u biodiverzitet, kroz vrednovanje usluga ekosistema je izraženi trend i u Evropi, i u svetu“.

Dodatni aspekt za zemlje kandidate za članstvo u EU, naglasila je Kujundžić, svakako može biti činjenica da se deo troškova za otvaranje Poglavlja 27 u značajnoj meri može pokriti upravo ovim pristupom.

Iskustva koja smo razmenili veoma su važna da bi se taj proces ubrzao, objasnila je Kujundžić.

Na simpozijumu su predstavljeni rezultati studija slučaja, kako bi njihovi zaključci i preporuke doprineli donošenju odluka zasnovanih na novim saznanjima i podacima potrebnim za planiranje i upravljanje ekosistemima u jugoistočnoj Evropi.

Na okrugolom stolu formulisane su regionalne preporuke, procene i vrednovanje usluga ekosistema (ESAV) za region jugoistočne Evrope.

Mešu njima su dalje unapređenje kapaciteta za primenu ESAV metodologija, odabir pilot područja za realizaciju novih studija slučaja, unapređenje komunikacije i koordinacije, brža razmene podataka i informacija, kao i efikasno prevođenje preporuka u strateške dokumente i razvojne planove, navodi se na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari