Unapređen sistem nadzora kvaliteta zamrznutog voća i povrća 1Foto: N. Kovačević

U preduzeću „Sirogojno kompani“ počela je da radi interna laboratorija za mikrobiološke, hemijske i virusološke analize zamrznutog voća i povrća, uključujući i analizu na noro virus.

U savremenu laboratoriju, jedinu takve vrste u domaćoj prehrambenoj industriji, preduzeće, koje je jedno od najvećih srpskih izvoznika i proizvođača zamrznutog voća, uložilo je oko 200.000 evra. U njoj će se uskoro, kako je rečeno, kontrolisati i koncentracije pesticida i teških metala u voću i povrću. Time će se obavljati sve analize kao u akreditovanim laboratorijama u našoj zemlji čije usluge će to preduzeće, što je obaveza po zakonu, koristiti i dalje kao eksternu kontrolu.

Ana Ljubojević, direktorka razvoja u toj komapniji, navela je da su propisi i zahtevi tržišta sve stroži i da ta kompanija kontinuirano unapređuje kvalitet i bezbednost svojih proizvoda u kompletnom lancu proizvodnje.

Navodeći da su, pre nekoliko godina, uvedeni principi dobre proizvođačke prakse, koje oko 2.000 kooperanata iz zapadne Srbije primenjuje u procesu gajenja voća i povrća – od kontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja, analiza vode i zemljišta, poštovanja higijenskih mera tokom berbe i vođenje dnevnika poljoprivredne proizvodnje, do povraćaja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja, ona je istakla da laboratorija služi isključivo za potrebe te kompanije kako bi se nadzirala primena tih standarda.

To je veliki korak na tržištu, naša značajna komparativna prednost, ali i sigurnost za naše kupce“, rekla je Ljubojević i navela da su metode koje se koriste u laboratoriji u skladu sa međunarodnim ISO standardima i da je ostvarena odlična saradnja sa Insititutom za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.

Ocenivši da je ta laboratorija „predstavlja vrhunac kontrole proizvoda i primene Zakona o bezbednosti hrane, ispunjenje rigoroznih zahteva kupaca i svetskog tržišta“, Rade Ljubojević, vlasnik i direktor preduzeća, istakao je da je „osnovni cilj te kompanije kvalitet koji je tu firmu doveo do samog vrha na tržištu“.

Srbija je veliki proizvođač voća i ima šansu da se veoma dobro pozicionira na tržištu, ali naši proizvođači treba da shvate da se moraju prilagođavati tržišnim zahtevima. Mi smo llider u svetu u proizvodnji maline, ali svaki deseti kamion iz Srbije na granici sa EU kontroliše se na prisustvo noro virusa. To je stvarnost od koje ne možemo da pobegnemo i naša laboratorija je jedan od načina da se to spreči“, objasnio je Ljubojević i najavio da će, u februaru ili martu naredne godine, u kompaniji u Rupeljevu, kod Požege, biti otvoren novi pogon u koji je uloženo 1,5 miliona evra.

U pitanju je jedinstven pogon za liofilizaciju u Evropi, u kome će se sušiti zamrznuto voće i povrće u vakumu, što će biti veliki iskorak u primeni tih proizvoda u prehrambenoj industriji“, naveo je Ljubojević.

Izvoz u 45 zemalja

Preduzeće, koje broji 155 radnika, kako je rekla zamenica direktora Mirjana Novaković, godišnje izveze oko 20.000 tona zamrznutog voća i povrća u 45 zemalja zapadne i sverene Evrope, Amerike, Kanade i Australije, pa čak i u Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari