Vučić: Za investitore iz Turske pet odsto bolji uslovi 1Foto: Tviter/Marko Čadež

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na Poslovnom formu u Istanbulu da su investitori iz Turske dobrodošli u Srbiju i da će u našoj zemlji dobiti najmanje pet odsto bolje uslove nego u bilo kojoj drugoj državi na Balkanu ili u jugoistočnoj Evropi.

U poslednjih deset godina Srbija i Turska su trgovinsku razmenu uvećali čak devet puta, od potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini ona je učetvorostručena, a siguran sam da možemo dodatno da je utrostručimo, rekao je Vučić.

On se posebno zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na ogromnom grudu koji je uložio na uspostavljanju dobrih odnosa, kao i na tome što je turske investitore podsticao da otvaraju pogone i tamo gde muslimani nisu većinsko stanovništvo.

Zahvaljujući vašim privrednicima u mnogim malim mestima, u koja nisu želeli da idu investitori iz drugih zemalja, više nemamo problema sa nezaposlenošću, kazao je Vučić i istakao da su kompanije iz Turske otvarale pogone i u mestima pogođenim poplavama.

Predsednik Srbije je istakao da ćemo ulagatki velike napore da bismo unapredili ekonomiju i podigli je na viši nivo, koji bi još više odgovarao turskim investitorima.

Vučić je Erdoganu zahvalio i što je ohrabrio tursku Halbanku da posluje u Srbiji, jer je to dodatno olakšalo dovođenje turskih privrednika.

Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak da utrostručimo našu trgovinsku ramenu i siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu. U našu zemlju ste dobrodošli, sva vrata su vam otvorena i možete se osećati kao kod svoje kuće, poručio je Vučić.

On se zahvalio Erdoganu što ga je dočekao na aerodromu, čime mu je ukazao posebnu čast.

Za našu zemlju to znači mnogo i obavezuje nas da u budućnosti ukazujemo najveće moguće poštovanje prema vama, vašoj zemlji i vašem velikom narodu. Mi Srbi smo čudni ljudi, ali mislim da smo odani i lojalni našim priajteljima, kazao je Vučić.

Erdogan je rekao da je Srbija za Tursku prijateljska zemlja, ključna za mir i stabilnost na Balkanu, dodavši da postoji jaka volja za unapređenjem odnosa u svim oblastima.

Predsednik Turske je istakao da je prošle godine trgovinska saradnja sa Srbijom prvi put bila veća od milijardu dolara, a nada se da će biti uvećana na dve, a kasnije i na tri milijarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari