Vučković: EPS-u dobri rezultati pali s neba 1

Od 2002. do 2013. godine država je direktno u novcu potrošila na državna preduzeća 923 miliona evra, da bi od 2013. do 2017, dakle za četiri godine, bilo isplaćeno 50 miliona evra.

Milun Trivunac, državni sekretar u Ministarstvu privrede, ocenio je da je mnogo urađeno na rešavanju državnih preduzeća pošto ih je 2014. godine bilo 556, a sada ih je ostalo 100.

„Mnoga preduzeća su u stečaju, UPPR-u, oni sada redovno izmiruju obaveze. Nema haosa kao do 2014. godine dok su bili u statusu restrukturiranja kada su imali zakonsko pokriće da nikom ništa ne plaćaju“, rekao je Trivunac navodeći uspešne priče Železare Smederevo i Galenike.

Međutim, da slika nije tako ružičasta smatra Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

„Jeste od 556 preduzeća ostalo još 100, ali među njima ih ima sa puno zaposlenih pa procent uspeha nije baš tako visok. Osim direktnih davanja državna preduzeća prave i mnogo indirektnih troškova. Ta preduzeća ne plaćaju obaveze ili prema Poreskoj upravi pa to smanjuje javne prihode ili prema EPS-u i Srbijagasu pa oni ostvaruju lošiji rezultat. Teško je napraviti računicu koliko koštaju državna preduzeća“, ocenio je Vučković.

On je naveo pozitivna dešavanja u ovoj oblasti kao što je odluka da se neka preduzeća puste u stečaj, ali i dalje se odlaže rešavanje preduzeća kao što je Azotara koja i sa povoljnim cenama inputa prave gubitke i godišnje ostaju dužni za gas po dve-tri milijarde dinara.

„Problem je u vrhu, u Vladi gde se i dalje izbegava da se reše beznadežni slučajevi. Ako nema zainteresovanih kupaca, treba okončati agoniju. Treba poslati poruku da se vodi politika čistih računa, da se svedu bilansi sad evo posle 30 godina od početka privatizacije“, istakao je Vučković.

Trivunac je odgovorio da za razliku od prethodnog perioda kada se nije znalo šta se hoće, Vlada danas tačno zna šta radi.

On je rekao i da je stav Vlade da je dokapitalizacija i uvođenje strateškog partnera najbolji način za rešavanje RTB Bor. On je istakao da će se od investitora tražiti dokapitalizacija od 300 do 350 miliona evra za većinsko vlasništvo u RTB Bor, podsećajući da je država oprostila stare dugove RTB-u od 1,1 milijardu evra u UPPR-u.

Vučković je pozdravio najavu dokapitalizacije RTB-a dodajući da bi bilo dobro da se to i desi i da se sledeće godine ponovo ne povede ista priča.

Inače, priča o restrukturiranju javnih preduzeća na Kopaonik biznis forumu se pojavila još 2006. godine sa procenama kada će to biti urađeno, a evo posle 12 godina – ista meta, isto odstojanje.

U priči o javnim preduzećima sve oči su uperene u Elektroprivredu Srbije, najvećeg preduzeća u Srbiji. Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu koja učestvuje u restrukturiranju EPS-a, ocenio je da je ova kompanija ključni akter u srpskoj ekonomiji i da se na njegovom slučaju demonstriraju sve teškoće uopšte sa javnim preduzećima, ali i uspesi.

Danijel Berg, direktor EBRD-a za Srbiju, podsetio je da je u našoj zemlji pod državnom kontrolom više od 50 odsto imovine koja je slabo profitabilna.

Dok je Tatjana Pavlović, izvršna direktorka za poslove finansija EPS-a, istakla da je kompanija u prošloj godini ostvarila dobit od skoro šest milijardi dinara i investirala oko 40 milijardi dinara „uz manje poteškoće“ u rudarstvu, Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta je ukazao da su dobri rezultati EPS ipak „pali s neba“ s obzirom da su povećane cene za 11 odsto u poslednje 2,5 godine i da je u poslednje dve godine smanjen broj zaposlenih za 10 odsto.

„EPS nije imao povećanje poslovnih prihoda, čak su blago smanjeni, a imali su povećanje poslovnih rashoda. Pitanje je zašto se ne objavljuju kvartalni izveštaji kako bi mogli da pratimo poslovanje kompanije. Dobar primer je kako je na zahtev MMF-a uvedeno objavljivanje najvećih dužnika EPS-a i Srbijagasa, što je dovelo do povećanja naplate“, rekao je Vučković dodajući da se ovako iznose neke kvalitativne ocene koje svake godine imaju sve manji kredibilitet.

On je ukazao da se recimo na primeru Železnice vide rezultati reformi. Smanjenje zaposlenih od 30 odsto pokazalo se na smanjenju fonda plata od 20 odsto i tako je oslobođen prostor za investicije.

Antić: Prodajemo RTB u 2018, tender u maju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je na Kopaonik biznis forumu da se u maju ili junu može očekivati tender za strateškog partnera RTB Bor, a već 2018. godine da se taj posao završi. On je istakao da će u prvoj fazi investitor morati da uloži 300 do 330 miliona dolara u kompaniju i to iz svojih sredstava.

„RTB Bor je stabilizovan, ali to ne stvara iluziju kod Vlade da je problem rešen i da država može da upravlja RTB-om. Imamo interesovanje rudarskih multinacionalnih kompanija, kineske kompanije ispituju poslovanje RTB Bora i kada Vlada odluči šta hoće, imaćemo nadmetanje zainteresovanih kompanija“, poručio je Antić.

Podsećanja radi prošle godine na KBF je tada premijer Aleksandar Vučić obećao da će RTB Bor u prošloj godini naći partnera, najavljujući veliku zainteresovanost kompanija, ali se to nije desilo.

Zakoni za lakše zapošljavanje

Kopaonik – U pripremi su novi zakoni koji će olakšavati zapošljavanje i prijavu zaposlenih, pojednostaviti procedure i poboljšati raspodelu sredstava za socijalna davanja, izjavio je ministar rada Zoran Đorđević na Kopaonik biznis forumu. Kako je rekao, radi se na pripremi zakona o privremenom radu, radu na sezonskim poslovima, upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, zakonu o socijalnom preduzetništvu i zakonu o socijalnim kartama čije usvajanje će olakšati posao administracije i učiniti je efikasnijom.

Govoreći o socijalnim kartama, on je rekao da Srbija želi da primeni danski model koji je najuređeniji, dodajući da država treba da automatski prepozna kome je potrebna pomoć. On je rekao da njegovo ministarstvo radi na izradi centralne baze podataka svih koji dobijaju pomoć jer su se do sada te podatke imale lokalne samouprave. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari