Zbog pada broja putnika zatvoren restoran na niškom aerodromu 1Foto: EPA/DJORJDE SAVIC

Restoran na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu prestao je da radi u četvrtak 1. novembra pošto se broj putnika smanjio nakon što je država preuzela vlasništvo i upravljanje nad njim, rekli su pouzdani izvori Danasa.

– Otkad je država preuzela osnivačka prava i upravljanje nad niškim aerodromom, u avgustu ove godine, ukinute su i suspendovane neke linije, te je smanjen broj putnika, tako da je sve manje ekonomskog interesa da restoran nastavi da radi. Putnici su protestovali zbog toga što je restoran zatvoren, ali on neće raditi do daljnjeg – rekli su izvori Danasa.

Prema njihovim rečima, firma „Avio krilo“, čiji je vlasnik Milorad Savić, donela je odluku da iz ekonomskih razloga raskine ugovor o zakupu prostora za restoran, koji je inače važio do 3. maja 2019. godine. Oni tvrde da je ta firma imala na to pravo ukoliko se uslovi poslovanja promene, što se dogodilo.

Portal „Airlineroute“ ovih dana je objavio da će Viz er redukovati letove na linijama Beč – Niš i Beč – Ohrid i pre nego što ih je pustila u rad. Iako je rečeno da će Viz er od 17. novembra, kada će linije početi da funkcionišu, leteti iz Niša do Beča tri puta sedmično, saobraćaj na toj relaciji odvijaće se do 14. februara sledeće godine dva puta sedmično, a tek posle toga biti povećan na tri linije. Takođe, uprkos tome što je na ovim letovima putnike trebalo da prevozi letelica Airbus A321, koja ima 230 sedišta, oni će ipak većinom putovati letelicom A320, sa 180 sedišta.

I lou kost kompanija „Rajaner“ prethodno je saopštila da će na relaciji Niš – Diseldorf od 4. novembra ove godine leteti jednom, a ne dva puta sedmično, obrazlažući takvu odluku štrajkovima zaposlenih, većim troškovima usled otkazanih letova i poskupljenjem nafte. Ova irska niskotarifna kompanija iz Niša do ove destinacije u Nemačkoj sada leti dva puta sedmično.

Od kada je država u avgustu ove godine preuzela vlasništvo i upravljanje nad niškim aerodromom, bilo je to drugo obustavljanje linija postojećih kompanija. Krajem septembra mađarska lou kost aviokompanija Viz er obustavila je let do Malmea u Švedskoj na neodređeno vreme.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da su razlozi za ukidanje letova Viz era do Malmea isključivo „nedovoljno popunjeni avioni“, doskorašnji direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović je saopštio da je ta linija imala odlični koeficijent popunjenosti putničke kabine, koji se kretao od 90 do 95 odsto na godišnjem nivou. Takva popunjenost je i na ostalim linijama Viz era iz Niša, rekao je.

Predsednik Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić prethodno su, na indirektan ili direktan način, „priznali“ da je u ugovoru između Vlade Srbije i francuskog „Vansi erporta“, kojim se toj kompaniji u koncesiju daje beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, predviđeno da svi aerodromi u Srbiji, u radijusu od 230 kilometara od beogradskog, ne smeju imati više od po milion putnika godišnje sve dok „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona.

Aerodrom: Traži se novi zakupac

– Restoran na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu privremeno ne radi nakon otkaza zakupca. Ugovorom o zakupu između Javnog preduzeća ,,Aerodrom Niš“ i zakupca ,,Avio krilo“ koji je potpisan 11. marta 2016. godine predviđen je otkazni rok od osam dana za raskid ugovora. Zakupac je najavio raskid ugovora 22. oktobra 2018. godine sa prestankom rada na dan 31. oktobra 2018. godine. JP ,,Aerodrom Niš“ intenzivno radi na ponovnom uspostavljanju ugostiteljskih usluga na aerodromu. Molimo sve putnike i posetioce Aerodroma za razumevanje i unapred im se zahvaljujemo – navodi se u saopštenju niškog aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari