Tragovi slepog miša 1

Tajna dolaska među ljude virusa korone, koji je dosad odneo više od četiri miliona života u svetu, još nije rešena. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je neophodna nova faza istrage porekla kovida 19, a to treba da uključi dalja ispitivanja u Kini.

Dosadašnji diplomatski „umiven“ prolećni zaključak komisije stručnjaka SZO sa lica mesta, da je virus iscurio iz laboratorije „ekstremno neverovatan“, Tedros Adhanom Gebriesus, generalni direktor agencije UN sada je nazvao „možda preuranjenom odlukom“.

Biolog i imunolog po struci kaže da je i sam svojevremeno radio u laboratoriji i „zna da se neprijatni slučajevi događaju“.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je hitro odbacilo promenu Tedrosovog uverenja, uz dodatak da „ovo pitanje ne može da bude politizovano“.

Peking je, takođe, odbio tvrdnju da „u prvoj fazi nije bilo podele sirovih podataka“.

Kina sa svoje strane ukazuje da SZO treba da „upravi dvogled u drugom pravcu“, dopunjenu lekcijom da je „povezivanje porekla kovida 19 sa njenim laboratorijama politički motivisano, jer se virus moguće pojavio u drugim zemljama“.

Doktor Tedros poručuje da zdravstvena agencija UN zahteva od Kine više transparentnosti, saradnje i predusretljivosti, umesto „zamračenja“, kako se u Ženevi nezvanično opisuje pekinško ponašanje.

Svetskoj organizaciji je uspelo da nezavisnu međunarodnu misiju eksperata pošalje u Vuhan tek početkom 2021, više od godinu dana od pojave bolesti za koju je važilo saznanje da je potekla od slepih miševa.

Prema saznanju agencije AFP, SZO je sada sačinila novi protokol nadzora virusa (čuvanja opasnog materijala i laboratorijskog otpada), koliko zbog utvrđivanja istine o putevima kovidu 19, a još više kao meru razumne predostrožnosti i „blagovremene odbrane“od masovnih zaraza ubuduće.

Generalna skupština članova SZO na jesenjem zasedanju će pokušati da pokrene razgovore o mogućnosti usvajanja novog međunarodnog sporazuma o pandemijama, preneo je američki Nacionalni javni radio.

Cilj ovog pakta bio bi da obaveže sve države na otvoreniju i potpunu razmenu podataka i znanja jedne sa dugom u slučaju izbijanja bilo kakve opšte zdarvstvene opasnosti.

U pandemiji korone SZO sa svoja 194 člana svakako se suočila sa posebnim iskušenjem.

Stvorena kao specijalizovan ogranak UN 1948, čija je osnovna misija da od bolesti brani čitavu planetu, savetodavno je telo.

Njene odluke nisu obavezne, već su samo preporuke. Budžet SZO od oko 2,2 milijarde dolara, podložan je raspoložnju članstva.

U ranoj fazi kovid zaraze, recimo, tadašnji američki predsednik Donald Tramp je optužio SZO da „nije obavila osnovnu dužnost“, posebno je okrivljujući da je „reklamna agencija za Kinu“.

Potom je i saopštio da SAD uskraćuju 400 miliona dolara godišnje članarine i uobičajene donacije.

Novi predsednik SAD Džo Bajden je naredio američkim obaveštajnim službama da udvostruče napore u otkrivanju porekla i osvajačkog puta kovid virusa i da o tome podnesu izveštaj pre kraja avgusta.

Dok pandemiji, sa novim sojevima zaraze, nema kraja na vidiku, uvaženi zvaničnik SZO Didiej Husan slikovito, ne posebno utešno, zaključuje: „Dok mi jurimo za virusom, a on zapravo stiže nas, pandemiji ne vidimo kraj.“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tragovi slepog miša”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.