Nepristojna ponuda Fijat Krajslera 1Foto: Luca Marziale / Danas

Poslovodstvo Fijat Krajslera u Kragujevcu zaposlenima je ponudilo odlazak na rad u inostranstvo, u druge fabrike koje poseduje, a u slučaju da to odbiju socijalni program za odlazak iz kompanije.

Naime, doneta je odluka da se rad fabrike u Kragujevcu zamrzne u naredne dve godine nakon čega će u njoj multinacionalna kompanija Stelantis, kojoj Fijat Krajsler pripada, započeti proizvodnju električnih automobila.

Sa punim pravom se može reći da je ponuda upućena zaposlenima u kragujevačkoj fabrici nepristojna i sasvim je opravdan protest radnika Fijata koji najavljuju i nova okupljanja u slučaju da poslodavac ne odustane od svojih namera uperenih protiv njihovih egzistencijalnih interesa. Nepristojna je iz dva razloga.

Prvi je taj što Fijat Krajsler želi da se oslobodi „rashoda“ u periodu od dve godine ali sa druge strane nema nameru da napusti kragujevačku fabriku u kojoj će Stelantis proizvoditi električne automobile. Dakle, strani poslodavac u narednom periodu nije spreman da izmiruje svoje obaveze prema zaposlenima u fabrici u Kragujevcu ali je i te kako zainteresovan da ostvaruje unosan profit u istom tom postrojenju za dve godine.

Drugi razlog zbog čega je reč o nepristojnoj ponudi je taj da je svoj biznis u Kragujevcu Fijat pokrenuo subvencijama koje mu je odobrila Vlada Srbije. Dakle novcem iz budžeta, stvorenim radom građana naše zemlje. Takođe, Vlada Srbije se obavezala da će Stelantisu dati 48 miliona evra za pokretanje proizvodnje električnih automobila u Kragujevcu. Shodno tome, način rezonovanja i postupak menadžmenta Fijat Krajslera je skandalozan i neprihvatljiv.

Posebno je drsko što se radnici uslovljavaju te im je predočeno da će biti otpušteni u slučaju da ne prihvate odlazak u strane fabrike. Kako se može čuti od radnika, samo njih 200 od ukupno 2.500 dobilo bi tu mogućnost a svi ostali bi morali da odu uz otpremnine. Oni koji bi nastavili da rade u inostranstvu morali bi sami sebi da plaćaju smeštaj što nije ni malo povoljna opcija. Naime, u državama u koje bi bili upućeni stanarine su znatno skuplje nego u Srbiji a životni troškovi veći.

Nekorektno je i to što su razgovore sa radnicima u vezi odlaska u inostranstvo ili iz fabrike predstavnici menadžmenta obavljali bez iznošenja konkretne ponude o visini zarade tokom rada u inostranstvu kao i visini otpremnine.

Sa poslovne tačke gledišta, obzirom da želi da nastavi proizvodnju u Kragujevcu, za Fijat je povoljnije da radnu snagu zadrži u punom broju kako bi se ona u roku od dve godine efikasno obučila za rad na izradi električnih automobila. Naravno, kompanija je dužna da zaposlenima obezbedi plaćeno odsustvo do početka proizvodnje u 2024.

Vlada Srbije, koja je manjinski vlasnik fabrike u Kragujevcu, u obavezi je pak da zaštiti zaposlene posebno zbog toga što novac iz budžeta troši na pomoć stranom investitoru. Nadležnima na prvom mestu mora da bude interes građana a ne privatnih poslodavaca.

Treba naglasiti i to da se ukazala prilika da se sindikalni i radnički pokret u Srbiji ujedini, organizuje i solidariše sa borbom zaposlenih u Fijat Krajsleru za očuvanje njihovih radnih mesta i egzistencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.