Vreme trpljenja 1

Na prvom mestu nervira ga Srpska napredna stranka, na drugom Savez za Srbiju, a daleko na trećem, pomalo i narod. Jer, narod ne prihvata lako lidera, eto i predsednik je nagovestio da se takav stvara, i sam je imao nekada davno negativne poene u javnosti… Ako neko radi na tome da postane lider u okviru SNS-a, to je vidljivo premijerka Ana Brnabić i čini se da je predsednik Vučić njenim napretkom zadovoljan.

Ako neko pokušava da radi što manje na tome i da se sklanja od vođstva, to je Nebojša Stefanović, ministar policije. Sad, pitanje je ko će dobiti izbore koji slede, sudbinske kako ih je Vučić opisao. Da li novi lider koji se stalno usavršava – Ana Brnabić?

Ona je imala tu sreću da vlast osvaja iz pozicije vlasti, bila je u velikoj kompaniji i u moćnoj nevladinoj organizaciji pa „spuštena“ u Vladu. NJen primer bi trebalo da slede tih 40 odsto mladih kandidata iz političke akademije lidera SNS-a.

Te, koje Vučić najavljuje kao nova i neukaljana lica vlasti, kao buduće poslanike i odbornike SNS. Oni će kao mlađi menadžment valjda zameniti islužene delove SNS-a, dok za top pozicije još nema sigurnih dobitnika. Jer, predsednik najavljuje da posle izbora u Vladi neće biti više od četiri ministra iz njegove stranke.

Tvrdi se da ministar neće ostati „stari kadar“ Stefanović, praktično treći čovek SNS-a od njenog osnivanja, iza Vučića i Tomislava Nikolića. Onaj koji je na vlast došao pošto je prethodno bio i opozicija i ima iskustvo osvajanja i dobijanja izbora, a ne samo „rukovođenja“, negativnih i pozitivnih poena…

I što je zanimljivo, to iskustvo donekle deli i ministarka Zorana Mihajlović, koja sa Stefanovićem takođe važi za favorita u pogađanju ko posle izbora neće biti više u vladi.

Prema glasinama iz zainteresovanih krugova, Stefanović ne pravi nikakav problem povodom toga da se povuče, ali mu navodno to neće biti dozvoljeno da uradi kako sam zamišlja da treba. Mora mnogo da istrpi skoro koliko je i Nikolić pre penzionisanja. U toj tvrdnji ima logike – odlazak sa mnogo trpljenja i skandala, izbija svaku pomisao da se bilo šta obelodani, kao i mogućnost da se u objavljeno poveruje.

Stefanović međutim nije isti karakter kao i Nikolić, kod njega nema toliko trpljenja, koliko ima hladnoće, a to Vučić ume na svoj način da ceni. Jedna od retkih Vučićevih velikih skrivenih pohvala nekom bliskom saradniku jeste kada je za Sinišu Malog rekao da je emocionalno neinteligentan.

Opozicioni portali spekulišu da će Mali možda biti nov premijer, ali jedino što nije prazno u toj spekulaciji jeste da je Mali morao da „istrpi“ poništavanje svog doktorata i niz opozicionih akcija u vezi s tim. Kao što je svojevremeno Bratislav Gašić, morao da podnese izostanak funkcije i skupove „Novinari ne kleče“, da bi došao na čelo BIA. A glasine odavno šapuću da Mali ne želi da bude ministar, već direktor Igl hilsa, investitor Beograda na vodi.