Dobrodošli u svet snova 1Foto: Radenko Topalović

Srbin lepo kaže „Ja te krstim, a ti prdiš“. Logikom ove izreke, zaključio sam da nema više svrhe pisati o masovnim ubistvima, o tome ko je za njih kriv, davati preporuke u redovima ili između redova, kako deci spasiti živote, već je krajnje vreme da se okrenemo nečemu što će možda i dopreti do vas.

To je svet snova. Siguran sam da već znate – kad sanjate medveda to znači veliki dobitak, kada sanjate sto okrenut naopačke, to znači da vas tašta ogovara sa sva svoja četiri jezika. Kada sanjate zeca, ostaćete u drugom stanju, a kada vam zubi ispadaju, pa… to već svi na pamet znamo i skupljamo pare za grobljansko cveće.

E, pa neće biti da je tako. Nisu tumači snova na internetu, ukrašeni šarenim reklamama za gljivice odnosno meleme protiv gljivica, završetak tumačenja snova. Nisu čak ni početak. Ovakvi sajtovi su uglavnom slepo crevo. SIguran sam da ste svi čuli za Karla Gustava Junga, čuvenog švajcarskog psihoanalitičara, koji je proniknuo u to da se u snovima kriju vaši lični simboli i da su snovi zapravo vaša komunikacija sa samim sobom.

Što je vaš život u većem problemu to će košmari biti češći i intenzivniji, da, baš kao kod vas. Ukoliko ne sanjate, ili se ne sećate šta ste sanjali, vi ste po svoj prilici naprednjak. Sigurno vas ja ovde neću učiti ni naučiti Jungovim učenjima, nije to ni cilj, cilj je psihički vam pomoći, a ukoliko imate dva i po grama mozga, to je moguće već slušajući samog Junga ili nekog od njegovih učenika.

Malo teže ćete čuti samog Junga, jer on je svoje najsjajnije radove ostvario između 1930. i 1950‚ a retke intervjue davao je krajem pedesetih, odnosno pred samu smrt, u doba kada je o svetu snova, životu i smrti, znao toliko da ga je zaista mrzelo da to deli sa novinarima. Dakle, Junga morate čitati, a svi znamo koliko volite da čitate. Zato je tu pravo blago na Jutjubu: Mari Luiz von Franc (Marie-Louise v. Franz).

Ova dama je skoro tri decenje bila najbliža Jungova saradnica i, potpuno u skladu sa njegovim učenjima, nije slepo pratila svog profesora, već je izgradila sebe u nezavisnu akademsku psihoanalitički veličinu. Može se reći da je von Franc otišla najdalje u razradi osnovnih Jungovih psihoanalitičkih ideja. I srećom, ostavila je dovoljno snimljenih predavanja i intervjua za sobom da vaša psihoanaliza može da počne.

Jeste da je za prepričavanje snova potrebna druga osoba, ali ukoliko znate dovoljno o simbolici snova, ta osoba može biti i pijani komšija. Bitno je samo da govorite, da ste otvoreni prema sebi i da umete da prepoznate značenje vaših snova. Za početak slušajte doktorku von Franc i već će vam biti lakše, onda počnite da zapisujete svoje snove i nađite „žrtvu“ kojoj ćete ih prepričavati.

U odnosu na psihološku pomoć koju nudi srpsko zdravstvo, ovo će biti neuporedivo dragocenije. Srećan polazak na put izlečenja.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari