Otvoreno pismo ministra policije 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Narode moj,

Legnem jutros u osam na spavanje, stavim ono na oči, da mi bude mrak dok je napolju dan, kad čujem nešto šuška oko kreveta. Skinem ono što služi da mi bude mrak dok je napolju dan – kad, četiri pripadnika najveće obaveštajne službe u svemiru ZONG 22 stoje oko kreveta.

„Dobro jutro, izvolite“, ljubazno ću, jer sa ZONG 22 mora ljubazno, inače odoše uši.

„Ovako, moraš da počneš da radiš za nas, inače nećeš biti ministar u sledećoj vladi“, reče jedan, a jeza mi potrča uz grbu.

„Ali, ja već radim za vas! Toliko dugo radim za vas da sam počeo i da ličim na vas.“

„Prestani da podržavaš Aleksandra Vučića, inače više nećeš biti ministar!“, javio se drugi.

„Izvinite, to su dve različite stvari. Na svakoj javnoj priredbi otvoreno komuniciram sa vama, smejem se vašim vicevima dok ostali stoje u stavu mirno, svako vaše naređenje u pogledu odeće koju nosim sam poslušao, ovo levo oko koje ste mi instalirali radi neprekidno.“

„Lažeš“, reče treći. Nisam znao u čemu je štos. Da li je reč o psihološkom triku, nesporazumu prilikom automatskog prevođenja ili nečem trećem – vanzemaljci su to, potpuno drugačija psihologija od naše, naročito kad ti ih je i petorica u glavi, kako se dešavalo. „Moraš da počneš da radiš za NAS!“, dreknuo je isti taj, a ja sam se malo uplašio, uprkos svojoj neustrašivosti.

„Ali, gospodo, ja već godinama radim za vas i…“

„Opet on. Odrekni se Vučića!“, naredio mi je prvi.

„Naravno. Odričem ga se. Ništa lakše. Čega još treba da se odreknem?“

„Lepo sam ti rekao i neću ponavljati“, uzjogunio se prvi, a ja sam frku u koju sam pao pokušao da sakrijem stavljanjem na oči onoga da mi bude mrak dok je napolju dan, „Odrekni se Vučića!“

„Pa, upravo sam ga se odrekao!“, zavapio sam.

„Što si onda nabio to na oči? Uskratio si nam video konekciju sa svojom spavaćom sobom! Odrekni se Vučića i ulaziš u vladu!“

„Odričem ga se, odričem ga se! Hoću u vladu!“, vrlo razgovetno sam insistirao i nije mi bilo jasno kako me ne razumeju. Nije mi bilo jasno ni kako ću da uđem u vladu ako se odreknem Vučića, kad on bira vladu, ali sa ZONG 22 nema rasprave.

„Znači, niti se odričeš Vučića, niti hoćeš da radiš za nas“, rezignirano je zaključio jedan od njih, nisam mogao da shvatim koji, zbog onoga na očima.

„Ne, ne, upravo obrnuto! Odričem ga se i radim za vas! Radim za vas sve vreme!“

„Tvoja volja. Bićeš ništa, kao što si oduvek i bio“, reče neko sleva i pošto se narednih dvadesetak sekundi ništa nije čulo, zaključio sam da su se telepromptovali na svoj brod.

Skinuo sam ono s očiju, pa sam ga vratio nazad, jer je sunce bilo baš jako. Eto, da znate, ako me ne bude u vladi, reč je o nesporazumu u komunikaciji sa vanzemaljcima.

Mrzi vas vaš ministar. Živeo „Srpski svet“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.