Jedna stranka, jedan spot, jedan firer 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Aleksandar Vučić je zbirno 2.766 puta obećao da će se povući iz politike ukoliko se desi ovo ili ono i sa čela stranke, bez ako se desi ovo ili ono.

Ni prvi put mu nismo poverovali kad nas je ložio povlačenjem iz politike, tako da, kad su se stekli uslovi za prvi put, niko nije čak ni zlurado prokomentarisao „Šta bi, Krompiriću (priča se da ga tako iza leđa zovu u stranci), jel se povlačiš?“

Jasno je da je politika za njega život i smrt, da je bez politike on poltergajst, nevidljivi duh koji lomi kvake, da je nemoguće zamisliti ga kako živi životom običnog čoveka, poput sedamdesetosmogodišnjeg Koštunice, koji u pratnji dve dame slavi 85. rođendan Milovana Danojlića u Ljigu, delujući mlađe i vitalnije od „vazda sam pred šlogom“ Aleksandra Vučića.

Neće se taj, dakle, nikada, ni samostalno ni dobrovoljno, povući iz politike, makar se sveo na zlog starca koji doživotno smrdi u predsedničkom kabinetu i obezvređuje nacionalno ordenje deleći ga svakom. Ovo je bio najbolji scenario.

Što se tiče povlačenja sa čela stranke, Vučić je to obećao 1.766 puta, sa sve „al ovog puta stvarno“, svaki put. Umalo da nas zezne 1767. put jer ima pripadnika opozicije koji sa dosta uverenja govore kako sledi njegovo povlačenje u oktobru.

Povlačenje sa čela stranke je bitno za demokratiju, kako se ime ovog monstruma ne bi trtilo na svim naprednjačkim izbornim listama svih lokalnih izbora, dajući im tako nedostižnu prednost u startu u odnosu na ostale.

Dosad je Vučić obećavao, a onda su ga, po komunističkim principima, mesni i opštinski odbori SNS, razna stranci bliska udruženja građana, sindikati, SUBNOR i ugledni pojedinci, u kampanji koju je organizovao firer lično, molili da to ne čini.

Stranka – to ste vi, glasio je njihov fašistički argument. Bez vas smo ništa, bilo je dodatno obrazloženje.

I onda je „On zaista bi, ali mu ne daju“ skromno izgovorio: „Dobro, ali sledeći put stvarno napuštam čelo stranke. Naći ćemo nekog mlađeg (ja sam, znate, pred šlogom) da je vodi, dosta je bilo…“

Ovo se desilo toliko puta, da je i ove godine već jednom slagao, pošto je obećao da će napustiti čelo stranke odmah posle izbora, ali rat, ali pasulj, ali sardine, ali kokain, ali Jovanjica, ali koliki će vam biti u ‘ladnoj vodi… i „povlačenje“ je odloženo za jesen.

Kako povlačenja ni tad ne bi bilo, firer je naručio video-spot, koji je objavljen na društvenoj stranici SNS SRBIJA, u kome, obigravajući kao dva lešinara oko skupštinskog leša, dvoje naprednjačkih potpredsednika trtljaju koliki je značaj njegove visosti na čelu stranke, kakvim ih je lopovlucima i nestašlucima sve naučio, sa jasnim zaključkom na kraju, parafraziraću: „Želja svih nas lopova i kriminalaca jeste da na čelu Stranke ostane naš Firer! Heil Fuhrer!“

Da li će Vučić reći „Hvala vam na divnom spotu koji sam smislio, ali ipak se povlačim“?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.