Iako je susret sa Angelom Merkel u zamku Mezeberg bio nesumnjivo značajniji, Putinov boravak u Štajerskoj privukao je znatno veću pažnju medija. Svadba ko svadba, osim što je ruski svat u pratnji hora kozaka ispao važniji od mladenaca. Ali tako je srećni par odabrao.

Nemačka kancelarka je i pre susreta sa ruskim predsednikom ispoljila suzdržanost, rekavši da od tog sastanka ne očekuje previše. Posle susreta veći entuzijazam u vezi s njegovim rezultatima iskazao je Kremlj naglašavajući, na primer, jedinstvo Rusije i Nemačke u vezi sa Severnim tokom 2, projektom koji, kako je rekao Dmitrij Peskov, ne treba politizovati.

Berlin se zbog Severnog toka 2 suočio sa pritiscima Vašingtona, s kojim nakon izbora Donalda Trampa za predsednika pokušava da stvari vrati u normalu, pa je uzdržanost razumljiva. A Angela Merkel koliko ove nedelje putuje u Jermeniju, Gruziju i Azerbejdžan u kojem Evropska unija traži alternativu za smanjivanje energetske zavisnosti od Rusije. Neki ruski mediji sa podsmehom izveštavaju o takvom očekivanju jer se alternativa, o kojoj se nekad govorilo sa više optimizma, u stvarnosti ne nazire.

Druge dve teme o kojima su Putin i Merkel razgovarali kreću se prevashodno svetom ideja. Jednu je inicirao gost, predloživši da EU pomogne ponovnu izgradnju Sirije, kako bi se izbeglice u nju vratile ne samo iz Nemačke kao krajnjeg odredišta mnogih, već i iz Turske, Libana i Jordana, zemalja koje su primile milione ljudi što se često zaboravlja. Nema naznaka da bi zemlje EU bile voljne da upute značajniju pomoć Siriji, kao što se to nije dogodilo ni u slučaju Libije i drugih afričkih zemalja. Ne rešavaju se uzroci migracija, već se pretežno radi na njihovom onemogućavanju jačanjem granica.

Najzad, ni po onome što su sagovornici kazali o trećoj temi – situaciji u Ukrajini – a novinarima na konferenciji za štampu nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, ne može se izvući zaključak da se može očekivati neka promena. „Rešenja nažalost uopšte nema na vidiku“, rekao je Putin. On je ponovio i svoj raniji stav da se tranzit gasa preko Ukrajine može nastaviti ako ima ekonomsko opravdanje.

Prirodno je, pošto sastanak u Mezebergu nije doneo ništa opipljivo, makar kratkoročno, pored ostalog i zato što Berlin čeka povratak „dobrog, starog“ Vašingtona, dok se Moskva nada „dobrom, novom“, odnosno bezrezervno trampovskom, što je svadba Karin Knajsl i jednog biznismena bila zanimljivija. Strasti su se rasplamsale danima uoči nje, kada se saznalo da će među svatovima biti i Putin: austrijski zeleni zahtevali su od ministarke da podnese ostavku, a od kancelara Sebastijana Kurca da je smeni.

Mediji u Austriji upućuju da Knajsl i Putin nisu nikakvi prijatelji, pa su se mnogi čudili otkud „gospodar Kremlja“ na svadbi. NJegovo prisustvo možda ide u korist Slobodarskoj partiji Austrije, mlađem partneru stranke Sebastijana Kurca, zahvaljujući kojoj je Knajsl, iako nestranačka ličnost, i postala ministarka. Ipak, jedino što je čudnije od Putinovog plesa i zdravice na nemačkom koju je čitao nekoliko minuta, kao da mu sam dolazak sa kozacima nije bio dovoljan, je uvređenost zbog njegovog prisustva.