Sedamdeset i neka strana 1

Sreća nas je pogledala 2012. godine kada je u toj izbornoj borbi pobedila Srpska napredna stranka i on kao čovek broj dva.

Nije, doduše, mnogo proteklo vode Dunavom i Savom dok nije postao broj jedan.

Za razliku od mnogih, naš predsednik čita, naročito izveštaje obaveštajnih službi, ceo dan i noć. Dok se drugi provode, jednu šnicle, putuju i borave po skupim hotelima, on čita i hvata se ukoštac sa najtežim problemima. I tako, čitajući te izveštaje, naleteo je na 70 i neku stranu na kojoj je pročitao da je kineska vakcina najbolja na svetu.

Da pojasnimo, ne tvrdi on da je najbolja, već ta 70 i neka strana nekog izveštaja. Časa nije časio, i odmah pisao, još tamo u oktobru, možda i ranije, bratu Siju kako bi sačuvao zdravlje građana Srbije.

Brat Si, šta će, nije se mnogo premišljao.

Valja uraditi tu treću fazu, a ko zna, možda i zaraditi neki juan.

Srbija je postala jedina zemlja u Evropi koja je nabavila kinesku vakcinu Sinofarm, najbolju na svetu, i slikanje za televizije i novine je moglo da počne. Najiskrenije nije jasno kako se srpski narod još nije setio da mu podigne spomenik, njemu – Prvorođenom.

Setio se on, u nedelju na Prvoj.

„Spomenik ima da mi podignu“, poručio je pre neki dan.

Kakav Stefan Nemanja, Srbija nikada nije imala takvog vođu kao Prvorođenog.

Evo, neka mi budemo prvi koji će zvanično da predlože da zbog svega što je uradio što pre dobije u Beogradu velelepni spomenik, najveći spomenik prvom živom vladaru posle Josipa Broza Tita.

Zaslužio je to.

Vidite, kada smo prvi u svetu po padu BDP-a, po industrijskom rastu, kada je naš Prvorođeni prvi nabavio Fajzera i Sputnjika V, pa kako da ne budemo prvi i koji imamo Sinofarm.

Možda bismo imali i kineski Sinovak, ali iz Brazila su stigle neke, ne baš, uverljive informacije. Krenula je masovna imunizacija u Srbiji koja će da potraje još neki dan, dok ne nestane Sinofarm vakcine.

Preostale dve vakcine odavno nema.

A sada malo da se uozbiljimo.

Super je vest što je Srbija nabavila toliko vakcina koliko je nabavila.

Na raspolaganju su nam vakcine tri proizvođača, ali možemo da se vakcinišemo samo sa jednom i to najboljom na svetu – kineskom.

Pitanje je šta bi bilo sa svima nama da Prvorođeni nije čitao te silne izveštaje i naleteo na 70 i neku stranu.

I tačno je da mnoge naše komšije o vakcinama samo mogu da sanjaju, a sasvim je drugo pitanje zašto niko iz Evrope još nije pazario kineski Sinofarm.

Neko bi rekao zato što najmanje znaju o njoj, zato što nije urađena treća faza ispitivanja. Izgovori uvek mogu da se nađu, ali ako neko želi da nabavi vakcinu, on, poput Prvorođenog, nađe način da to uradi.

Ni mi u Srbiji nismo mnogo znali o kineskoj vakcini.

O njoj je počela priča kada je sletela u Beograd.

Nije malo, milion doza.

Da li su građani Srbije sada ta treća faza, niko neće da kaže.

Prema zvaničnim informacijama, potvrđena je u Ujedinjenim Emiratima, Bahreinu, Egiptu, Jordanu i Srbiji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan primio je takođe kinesku vakcinu, ali Sinovak, ne Sinofarm, i pozvao svoje sunarodnike da se vakcinišu.

Srbija, da se ne lažemo, ne bi videla ni promil masovne vakcinacije da nema tih kineskih.

I to treba jasno i glasno reći.

Na kraju, i pohvaliti, ali nemojte da nas pravite budalama.

Vi ste nas pozvali da se prijavimo i da iskažemo interesovanje sa kojom bi se vakcinom zaštitili od korona virusa, jer je Srbija jedina uspela da nabavi tri vrste vakcina.

Naravno kada najtvrdokorniji rusofili odustaju od Sputnjika V, jer te vakcine nema, da će i oni koji su hteli Fajzer vakcinu da odustanu i primiti Sinofarm.

Narodu je dosta više i korone, i svakodnevnih izveštaja o ovom virusu.

Željni su svežeg vazduha i života.

I svako treba da se vakciniše.

Ja verujem u vakcine.

One su spasile čovečanstvo u nekoliko navrata, ali ne volim da me neko pravi budalom.

Ova vlast to upravo čini. I ne samo po pitanju vakcina.

Prostor nam je sužen. Mnogi ljudi su u dilemi, mnogi su prelomili.

Prvorođeni još nije. On je odlučio da primi Sinofarn, ali čeka da se što veći broj građana vakciniše. Čist populizam.

Mnogo je marketinga u svemu ovome i to me dodatno ljuti. Zdravlje ne treba da bude u funkciji propagande. Hoću da verujem da će biti dovoljno vakcina za sve i da ćemo uskoro početi normalno da živimo, jer nam je pun kufer svega.

#izVucicemose