Vučiću, nemaš ti petlju 1Foto: Luca Marziale / Danas

Predsednik Srbije iz dana u dan, tačnije ne baš tako često pošto je malo proredio boravak u etru, ponavlja da će interes Srbije biti jedina stvar kojom će se rukovoditi kada se bude odlučivalo o uvođenju sankcija Rusiji. I onda se desi da u jednom danu, u svega nekoliko minuta, najpre kaže da Srbija mnogo trpi zbog neuvođenja sankcija, a onda da bismo živeli deset puta bolje kada bismo to učinili.

Valjda je svakoj vlasti stalo do toga da narod živi bolje, ali izgleda da jedino Vučiću to nije cilj. Njemu je važniji onaj radikal koji čuči u njemu i koji se svađa sa celim svetom, nego bolji život građana Srbije.

U javnosti se prikazuje kao supermen, a u stvari je običan Šojka koji šibicari za sebe i svoju bratiju.

Sećate se onog Šojke iz Sivog doma. Nema taj petlju da uradi odlučan korak ka modernom svetu i svrsta Srbiju uz njega.

Pokušava, malo da se batrga, nije da nije. Opomene malo i oca, pa i tetku rusofile, ali bez ikakvih konkretnih poteza.

A, bez tog odlučnog poteza, za koji nema snage, a očigledno ni volje, Srbija je svrstana na onu stranu, stranu zla i tame.

Voleo bih da vidim sve lidere naših opozicionih stranaka koje se protive uvođenju sankcija, kako se bave opozicionim radom u „majci Rusiji“.

Koliko su jaki i sposobni, verovatno bi završili u nekom od zatvora posle neuspelog ispijanja čaja sa sve novačokom i to zbog svog zalaganja za demokratsku i slobodnu Rusiju.

Ko zna, možda bi neko od njih i glavom platio svoje zalaganje za demokratiju u Rusiji gde važe demokratski principi, razvijeni višestranački politički sistem, gde je normalno da oponenti Putinu budu prisutni u medijima.

Malo sam ironičan, nadam se da me razumete.

Ostavimo to, međutim, sve po strani.

Svima je kristalno jasno da je Rusija napala Ukrajinu i da se u priznavanju Luganjske i Donjecke Republike poziva na presedan Kosova. Nema veze, braćo Rusi, ud’rite još žešće, mi smo sa vama.

Svet je licemeran, jeste i tu nema dileme, ali u tom svetu jedna država lišena bilo kakve slobode i demokratije dovela je ceo svet na rub propasti.

Evo, sada najavljuju napad na Finsku samo zbog toga što ta zemlja hoće u NATO. Moldavija jadna gleda u pasulj da li će i oni da nadrljaju u ovom sukobu.

Naš mudri predsednik ni u tom slučaju ne bi da uvede sankcije ako ne mora. Njemu je važno da i dalje kupuje socijalni mir sa ruskom naftom i gasom.

Ako ovi energenti nisu razlog za ne uvođenje sankcija, šta li je onda. Princip, međunarodno pravo… Ma, ’ajte molim vas.

Od predsednika Srbije tražim samo odgovor na jedno pitanje, a ono glasi – Kako misli da nastavimo svoj evropski put ako ne uvedemo sankcije Rusiji i ne pridružimo se celoj Evropi? Eto, samo me to zanima. Ništa drugo.

Više puta je ponovio da je EU naš cilj, da imamo najveću trgovinsku razmenu sa EU, najviše investicija dolazi iz EU, ali nećemo da delimo njihovu spoljnu politiku.

Pri tom, najiskrenije mislim da je svrstavanje Srbije iz Rusiju, legitimna stvar i pravo izbora. Ali, učini onda to čoveče. Budi Baja do kraja, a ne na pola, ni tamo ni vamo. Samo prekini ovu agoniju gusaka u mraku.

Da nije možda ruski kapital najprisutniji u Srbiji? Ili su možda Rusi naši najveći donatori?

Nismo ni svesni koliko para evropskih građana svakodnevno trošimo i to kao donacije.

Vide li neko neke ruske novce u Srbiji?

Gde su, gde je ta velika ruska ljubav prema srpskom narodu, izuzev u Crvenoj Zvezdi i kod Dušana Bajatovića.

Slažem se i sa time da se ni EU nije baš pretrgla puno da postanemo članica, ali nismo li i samo krivi za to?

Kada je traženo od nas da postanemo višestranačka zemlja, pokojni Slobodan Milošević je rekao da nam ne treba partijski pluralizam i da različita mišljenja imamo zastupljena kroz SSRN.

Kada je pao Berlinski zid nismo dobro razumeli poruke koje je ceo svet dešifrovao.

Četiri rata smo imali za deset godina dok je za to vreme Evropa uređivala i jačala svoje dvorište po svakom pitanju. Mi smo se pravili jaki, nepobedivi, principijelni.

Narodu je više pun kofer svega toga. Željan je života u sređenoj zemlji.

Šteta je ogromna što nemamo čoveka na čelu zemlje koji je spreman da donese odluku i da preseče, barem jedan gordijev čvor.

Moram da priznam da više razumevanja imam i za jednog od Vulina koji jasno i nedvosmisleno okreće Srbiju od EU, ali ima stav i stoji iza njega.

Ko zna, možda bi se Vulin i povukao iz vlasti kada bi Vučić presekao i odrekao se Rusije. I to je za poštovanje, ali ovaj glavni nije čak ni Vulin, nema petlju ni za šta.

#izVucicemose

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.