O čemu mudrovati a ne ponoviti se esnafski eksplicitnim komentarom očekivane odbrane domaćeg fudbalskog primata Crvene zvezde, gorkim lamentiranjem nad slavnim rukometnim danima srpskog rukometa (bez povratka), alarmirajućim oplakivanjem srljanja vaterpola u amaterizaciju, hladnokrvnim raščlanjivanjem aferaškog stila rada nacionalnog fudbalskog Saveza, jetkim priznanjem kampanjskog odnosa svoje devastirane profesije prema odbojci ili atletici …?!

Ni naredni redovi neće biti otkrivanje tople vode, više relaksirajuće podsećanje na činjenicu da je fudbal najpopularniji sport na ovozemaljskom komadu vasione. Samo dokazivije nego ikada, jer je „Total Sportek“, držeći se 13. stavki: globalna rasprostranjenost i publika, TV gledanost, broj profesionalnih liga širom sveta, televizijska prava, ugovori i sponzorstva, prosečna plata u najjačim prvenstvima, najveća konkurencija (broj država u kojima je zastupljen na visokom nivou), prisustvo na društvenim mrežama, medijska promocija i zastupljenost na naslovnim stranama, istaknutost preko godine, regionalna dominacija, polna ravnopravnost i dostupnost širom planete, IZRAČUNAO da je loptanje 11 na 11 bez premca na skali od 25 sportskih igara i veština.

Uz dužno lično i profesionalno poštovanje košarci, kriketu, tenisu, atletici, ragbiju, Formuli 1, boksu, hokeju na ledu i odbojci (iz Top 10) i izvinjenje „malim sportovima“ (koliko samo ne podnosim ovu podrugljivu podelu), prosto mi se ne da ignorisati lako proverljive podatke da fudbal prate, ma obožavaju, milijarde ljudi: uboga sirotinja i besni bogataši, beli, crni i žuti, prostaci i intelektualci, najzadrtiji vernici i zakleti ateisti, klinčadija i starci, muškarčine i dame….

Da se zbog ovog a ne nekih drugih sportova ubijaju po tribinama i ulicama, na dan prekidaju bitke na ratnim frontovima.

Da se baš u njega slivaju basnoslovne sume (često prljavog) novca, preko njega osvajaju ekonomska tržišta, zarađuju politički poeni, isteruju istorijske nepravde, mobilišu mase… I teško da će ikada taj fenomen biti okrenut naglavačke.