Strah od šetnje 1Foto: Luca Marziale / Danas

U prvih sedam meseci u Srbiji je 20 žena ubijeno u partnerskom i porodičnom nasilju, što je skoro duplo više u odnosu na 2021. kada je za celu godinu ubijeno 20 žena. Prema podacima Autonomnog ženskog centra u poslednjih 12 godina u Srbiji partneri ili članovi porodice ubili su 353 žene. Broj je možda i veći s obzirom na to da podatke prikupljaju iz medija, a ne dospevaju svi slučajevi u medije.

Istraživanje Unicefa pokazuju da je nasilje prema deci u Srbiji široko rasprostranjeno u različitim oblicima. U 2020. godini, deca su činila 23 odsto žrtava porodičnog nasilja. Bila su izložena zanemarivanju, emocionalnom, fizičkom, ali i seksualnom nasilju. Da je batina iz raja izašla izgleda mnogi i danas smatraju pa je čak dve trećine dece fizički kažnjavano.

U tako začaranom krugu nasilje iz porodice se seli u škole i na ulice, žrtve nasilja postaju nasilnici, pa je oko 65 odsto učenika i učenica bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto njih prijavilo učestalo vršnjačko nasilje.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se 17. oktobra, a na taj dan prošle godine Zavod za statistiku Srbije saopštio je da sa prihodima ispod proseka živi svaki peti građanin. Riziku od siromaštva najviše su izloženi maloletnici -24 odsto, zatim mladi od 18 do 24 godina – 23 odsto.

Sigurno je da postoje države sa lošijim podacima, ali i ovi brinu mnoge građane Srbije koji smatraju da pre svega nadležne institucije treba više da rade kako bi poboljšali ovu statistiku.

Neki, međutim, izgleda smatraju da ovi podaci nisu naročito zabrinjavajući. Temelje porodičnih vrednosti, smatraju oni, izgleda ne ugrožava ni nasilje u porodici ni siromaštvo već Evroprajd.

Planirano je da ove godine ova najveća evropska manifestacija LGBT zajednice bude održana u Beogradu od 12. do 18. septembra. Dolazak su tim povodom najavili brojni evroparlamentarci, čiji su izveštaji o Srbiji često vrlo kritički. Biće organizovani razni događaji – tribine, izložbe, predstave, ali najveću pažnju, po običaju, privlači Parada ponosa.

Sve je to tako planirano, ali Evroprajda „može da bidne, ali ne mora da znači“, što bi rekao najpoznatiji srpski premijer Nikola Pašić. U Pašićevo vreme LGBT „pitanje“ se nije ni postavljalo, sve je „pucalo“ od tradicije i porodičnih vrednosti, ali se Pašićev sin čini se materijalno dobro okoristio o položaj svog oca.

Te porodične vrednosti u praksi izgleda često idu „ruku pod ruku“ sa sumnjivim poslovima i ponašanjem.

Kao da nemamo preča posla i veće probleme, ponovo je pitanje Parade ponosa „biti ili ne biti“. Održane u Beogradu litije protiv Evroprajda, uz čini mi se malo čudne parole „Nećemo gej paradu i okupaciju Zapada“!, „Ne damo svetinje“! Zar pravoslavne svetinje u Srbiji neko ugrožava? Kakva okupacija, daleko bilo… Predsednik Aleksandar Vučić izbrojao 4.650 učesnika.

Više desničarskih stranaka i političara traži zabranu manifestacije. Obrni-okreni, opet je predsedniku Vučiću najteže. Ako država zabrani Evroprajd biće da diskriminiše seksualne manjine i ne garantuje ljudska prava. Ako dozvoli naljutiće mnoge konzervativce i opet će biti „Vučiću, pederu“.

„Hajde kažite mi, ljudi, šta u stvari hoćete od države“, izjavio je predsednik. Ja bih da država radi svoj posao, omogući poštovanje zakona, što znači kome se šeta neka šeta, bez straha da će ga neko napasti i pretući. Još bi bilo bolje da se, umesto Paradom ponosa, ozbiljnije pozabavi porodičnim nasiljem i siromaštvom. Ali uvek je lakše bacati ljudima „prašinu u oči“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.