Alter egoizam 1

Izgleda da još samo Danas i (eventualno) Glas Podrinja izveštavaju o kilavim zbivanjima na (sada već tradicionalnim) subotnjim protestima „#1 od pet miliona“, ali protestni menadžment ne odustaje od ideje i prakse koja je već u startu bila imbecilna i neoriginalna.

Kao što je Prvi srpski ustanak bio daleki odjek Francuske revolucije, tako su opozicioni protesti – pod prvobitnim, turboimbecilnim imenom „Stop krvavim košuljama“ – bili još dalji odjek pobune francuskih Žutih prsluka. Šta su Žuti prsluci hteli da postignu (i da li su to postigli), ne znam – ne mešam se u unutrašnje stvari Pete Republike – ali znam da je cilj protestnog menadžmena bio maksimalistički – uklanjanje Vrhovnog Vučića sa vlasti.

To je za opoziciju cilj primamljiv i legitiman, ali primamljiv i legitiman u istom smislu u kome je legitimno da N. N. lice iz Rakovice poseduje mercedes majbah, ali se – budući da N. N. nema para da majbah kupi, niti muda da ga ukrade – mora zadovoljiti golfom 2.

Moja malenkost je još u početku prokužila i javnosti obznanila da opozicija pokušava da se domogne vlasti, na isti način na koji vlast „brani Kosovo“, što će reći – raspirivanjem histerije, nosanjem čaršava sa sublesastim parolama, samoprecenjivanjem, ignorisanjem činjenica, brojki i kretenskom nadom u čudo koje se mora dogoditi jer „vreme radi za nas“.

Nemojte misliti da podsvesni tok misli protestnog menadžmena nije tekao ovako. „Treba samo da budemo uporni (da „sačuvamo vatru“), da se svake subote okupljamo i šetamo, pa će se nešto već dogoditi. Možda će režim nekog umlatiti – možda, daleko bilo, čak i ubiti – onda će se dići kuka i motika, okupiće se „kritična masa“ i eto ti Vrhovnog Bića u ropotarnici istorije. A ako se to i ne dogodi, ukoliko budemo dovoljno uporni, Vrhovnom će sve to dosaditi, pa će se sam povući. „Pod pritiskom javnosti“.

Problem je u tome što TO Vrhovnom nikada neće dosaditi jer su pritiska javnosti, dreka, buka i metež njegov prirodni habitat. Bilo bi mu dosadno – ne bi zapravo znao šta da radi – u ambijentu institucionalnosti, neimprovizovanja, trezvenosti, razložnosti, organizovanosti i racionalnosti, sledstveno čemu sam opozicionim personama dramatis savetovao da – za opštu dobrobit – pokušaju s tim.

Treba li uopšte reći da sam džaba krečio, mada ne toliko džaba koliko se na prvi pogled čini, ali „ne džaba“ u gnoseološkom, ne u komercijalnom smislu. Dokonao sam, naime, da ova i ovakva opozicija – čast retkim izuzecima – nije alternativa, nego alter egoizam.

Tu, pre neki dan, sretnem se sa starim drugom koji već tri decenije živi u Kanadi i koji i u tuđini pomno prati ovdašnja zbivanja (i pizdi zbog njih). Reče mi stari drug – koji me zna ko zlu paru – da redovno čita Famozno i da mi je manje-više svaka ko vladičina. Ali reče još nešto. Evo šta: „Da ti nešto kažem, ali se nemoj ljutiti. Osuđena je na propast zemlja u kojoj si ti glas razuma.“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

29 reagovanja na “Alter egoizam”

 1. „Moja malenkost je još u početku prokužila i javnosti obznanila da opozicija pokušava da se domogne vlasti“.
  DUUUboka misao.
  Bravo, samo Vi ste primeteili da je funkcija opozicije da postane vlast, pa to je neverovatno, trebalo bi Vam dati Nobelovu nagradu za primecivanje ociglednog.
  Vidim imate u Vasim tekstovima i detaljan pregled i plan kako da se trenutna situacija promeni, sedeci u fotelji i primecujuci ocigledno.
  Srbija sa takvima kao Vi i treba da propadne, za bolje i nije.

    • @Botanicar: Nisam jos na tom supnju da dva puta postujem pod pseudonimom.
     Hvala Boginjo, bilo mi je zadovljstvo da ovo napisem.

  • A šta bi, Nidžo po tvom mišljenju, trebalo da Bassara uradi, osim da iz fotelčje (i sa drugih mesta) daje savete opoziciji (jer on u stvari to radi) da umesto pravljenja gluposti radi posao koji joj kao opoziciji pripada? Možda da obuče žuti prsluk, ili (još bolje) Borkovu krvavu košulju, stane na čelo protestne kolone (ili sedne na balkon Narodnog pozorišta) i komanduje juriš?

   • Kada konstatujes da nesto ne valja, kao mislece svesno bice treba da imas predlog kako to promeniti, zasto to ne valja i plan kako iz te situacije izaci.
    Basara, nema predlog, nema plan, on konstatuje da je nebo plavo i njemu se to ne svidja.
    Da li je potrebno racionalno uopste komentarisati takav stav nekoga ko se poziva na intelektualne sposobnosti razmisljanja.

    • Veliki teret svaljuješ na svoja nejaka pleća kada deliš savete i kritikuješ one kojima nisi ni do kolena!

  • Ti si, Nikola, verovatno slučajno (he, he) propustio da Basarinu rečenicu citiraš do kraja. Ona u celini glasi: „Moja malenkost je još u početku prokužIla i javnosti obznanila da opozicija pokušava da se domogne vlasti NA ISTI NAČIN NA KOJI VLAST ‘BRANI KOSOVO'“ Dakle kvaka 22 je u onome šta si prpustio da citiraš, a ne u onome šta si „pametovao“ u svom komentaru!..

   • Nisam propustio, jer ne oduzima nista od besmilsa konteksta koji autor predlaze, a to je konstatacija postojeceg stanja bez predloga za poboljsanje.

    • Poboljšanja nema i neće ga ni biti, to je Basarina konstatacija i dzabe krestis, tj. kecis.

    • Jos si ti zelen da primetis da ono šta si namerno ispustio mnogo menja situaciju

    • Bez alegorija. Basara kaze da opozicoja treba da raxi sta opoziciji i dolikuje, a ne da radi ono sta radi vlast u slicnoj situaciji. Dakle, daje konkretan predlog za onog ko razume.

  • …na isti način na koji vlast „brani Kosovo“, što će reći – raspirivanjem histerije, nosanjem čaršava sa sublesastim parolama, samoprecenjivanjem, ignorisanjem činjenica, brojki i kretenskom nadom u čudo koje se mora dogoditi jer „vreme radi za nas“. Moja malenkost je još u početku prokužila i javnosti saopštila da se kolumnista uludo ovono umesto da nam da po feljtonu ,, Horizontala kafančina vertikalne Srbije“. A on u dubinu real ma osasuna politike. Još ga jarani iz Kanade onovo.

 2. He-he, znajući da su kolumnisti od svih komplimenata najmiliji oni u vidu lakog keša, zanima nas koliko je stari drug iz Kanade donirao Matici koja je od Brane ostanula Basu…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.