Babaserološki nalaz 1Foto: Stanislav Milojković

Da su personalne promene, bez prethodeće promene ustrojstva društva, isto što i promene baba Sere u razvaljenom, zasranom čučavcu, na Ibarskoj magistrali, to nikako da dođe iz dupeta u glavu specijalisti Jankoviću, tipičnom primeru blagočestive osobe – legion im je ime – koja naseda na vašarske opsene.

Pogledajmo najpre kako to funkcioniše u magistralnom čučavcu.

Baba Sera A – nazovimo je Ikonija – ne čisti nužnik, dernja se na korisnike i papreno naplaćuje toalet papir od isečenih stranica Politike, onda to seronjama jednog dana dozlogrdi pa na vlast u nužnik dovedu baba Seru B – nazovimo je Milijana – koja obećava da će čistiti nužnik i umesto novinskih isečaka deliti paloma toalet papir.

Od obećanja, naravno, ne bude ništa, pa seronje na jedvite jade sruše Milijanu i u nužnik vrate Ikoniju.

I tako, kao u onom bajatom vicu o Muji i Hasi, dvadesetak puta, a sve to vreme nužnička razvaljenost i zasranost ostaju kakve su oduvek bile.

Naivčina je specijalista Janković.

A pomalo je i metafizičar.

Za vlast se – tu se slaže sa mnom, može reći da je katastrofalna, ali ne i za opoziciju, „bar dok ne postane vlast“.

Treba li – pitam ja specijalistu – sačekati da DS ponovo postane vlast, pa tek onda reći da je višemesečno ciganisanje i rasulo koje je kulminiralo u nedelju katastrofa ravna humanitarnoj, čije će se posledice tek osećati, jer obrni-okreni DS je i u ovakvom raspadnutom stanju nešto najbolje na (para)političkoj sceni Srbije.

Da li specijalista misli da će „opozicija“ – sa kojom će se i ovakva okljaštrena DS vratiti na vlast u svojstvu zanosača muda – koja i dok je opozicija korumpira novindžije i potplaćuje „davače podrške“ zasukati rukave i očistiti nužnik na Ibarskoj magistrali ili će – na podobije baba Sere Milijane (u prvo vreme) davati paloma papir, a sve drugo ostaviti po starom.

Biti opozicija ne znači samo ne biti na vlasti, ne znači ni biti protiv vlasti, to pre svega znači imati drugačiju politiku od vlasti, u slučaju radikalno razjebane Srbije – radikalno drugačiju, ne naravno u smislu Bakićeve salonske radikalnosti.

Onomad apsolvirasmo da u Srbiji tradicionalno dominira nacionalkonzervativna politika, a u ovom trenutku se protiv jedne takve politike šatro „bori“ jedna još nacionalkonzervativnija opozicija.

Da počem mogu omesti dolazak na vlast takve opozicije – a specijalista smatra da to uspešno ometam novinskim tekstovima ( da lakrdija bude veća tako misli i opozicija ) – ni trenutka ne bih oklevao da je ometem.

Ali niko na ovom svetu ne može ništa protiv determinizma, koji je neizbežan na mestima na kojima nema slobode.

U tom smislu specijalisti želim dug život i dobro zdravlje, uz napomenu da kad opozicija ponovo dođe na vlast, za svaki slučaj toalet papir ponese od kuće da mu baba Sera Milijana ne bi uvalila šmirgl-papir.