Blizina strmopizda 1Foto: Stanislav Milojković

Bio sam ne malo ponosan na sebe kad sam pre nekih desetak godina u trenutku prosvetljenja dokonao da najveći srpski karadušmani nisu zapad, Vatikan, komunizam, kapitalizam, Kominterna i Briseli (spisak nepotpun) – nego realnost uopšte, a da status subkaradušmana dobijaju svi (i sve) koji/što na ovaj ili onaj način – najčešće silom – Srbe podseti na realnost.

Brzo se, međutim, pokazalo da nisam bio prvi Srbin koji je to dokonao – mada bi se lako moglo dogoditi da budem poslednji – i da je, između ostalih, do istog uvida došla i jedna tako lirska duša kakva je bila Isidora Sekulić.

Da je Isidora Sekulić – čije sam se nagrade udostojio pre nekoliko godina (i to za roman koji govori upravo o srpskim vojevanjima protiv realnosti) – još uvek živa, siguran sam da bi se uprkos poodmaklim godinama (imala bi ih 123) složila sa mnom da je fanatično obožavanje A. Vučića sa jedne i manična mržnja prema pomenutom sa druge, proizilazi iz činjenice da je (a da mu to nije bila namera) Srbiju pokazao u svoj golotinji njene realnsoti.

Zvučaće ovo jeretički, mogla bi se Pešićka struniti, ali neka kako zvuči, nek se Vesna struni, pa nek ide na saljevanje strave.

Nije, dakle, Vučić Srbiju srozao na ovako niske grane, nego je – nakon dvestagodišnjeg Srbijinog samosrozavanja (svih boja) – samo preuzeo dužnost stečajnog upravnika i pokazao je onakvom kakva jeste. Hoću da kažem da je ovo što „nikad ovako nije bilo bilo“ neminovnost, pravedna kazna za masovno streljanje čoveka koji je Srbiju – po prvi put u njenoj čemernoj istoriji – doveo do ivice prenuća iz krvavih seljačkih fantazija.

Da su počem na vlasti ostali JexS & Co – a pomenuta gospoda ne bi imala ništa protiv toga da zauvek ostanu na vlasti – ovo što „nikada ovako nije bilo“ bilo bi isto ovako kako jeste jer je uticaj ovog ili onog pojedinca na podzemnu bujicu istorije koja se već u trenutku nastanka otrgnula kontroli ravan poslovičnim Pengovim mudima.

Nije se JexS strmopizdio zbog (evidentno) loše politike i Pešićkinih belih listića, nego zato što mu politika nije bila onoliko loša koliko je saglasno vektorima pomahnitalih (ne)istorijskih sila morala biti. Idem i korak dalje – ne bi Jex & Co bili s raskida da stanje dovedu do ovoga što „nikada nije ovako bilo“, nego naprosto nisu imali kapacitet, radne navike i energiju – reč je o teškim lenjivcima duhom i telom – potrebnu za završne radove na poslu finalne destrukcije nakaznog političkog sistema seljačkog idealizma i drumskog razbojništva.

Srbija, ovakva kakva je bila od nastanka do današnjeg dana, ubrzano grabi ka ropotarnici istorije – a priželjkivani Vučićev strmopizd istovremeno će biti i strmopizd njegovih (prividnih) protivnika, pretendenata na presto i ingerencije koje presto donosi. A šta posle? Ne znam. Idem u ponedeljak u Čačak, pa ću svratiti do baba Kuraninog proročišta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

59 reagovanja na “Blizina strmopizda”

 1. Ponestaje ti kreativnosti, ne znam da li si toga svestan, jer se bekrajno ponavljaš, šaraj malo!!!

  • A jesi li ti siguran da si ukapirao sve sto Basara hoce da nam kaze? Ja mislim da bi ovakva jedna kolumna morala da stoji svaki dan na naslovnoj strani dnevnih listova sve dok jednog dana konacno „naucimo da citamo“.

   • Nije Bas Nostradamus pa da piše u šiframa, nego malo ga provociram da bude bolji, kao što on radi sa nama. Nije nužno „šta je hteo reći?“ ,,,,a kamoli dešifrovati.

  • Jesi li čuo, rođače, za onu Ezopovu „Slavuj, kukavica i magarac“ što je Dositej pre dva veka prevede na srpski dok je džabe krečio?

   • E moj Milivoje: „Zaludno je slepom dugu pokazivati, gluvom na uvo šaputati, a ludog mudrosti učiti“. Dositej Obradović

 2. I da znas Base prorokovao si istinu i ogolio mitomane do koske.Ako ista
  Srblje mrzi i ne voli,to je Onaj koji bi da ih oslobodi laznih mitova i nepost
  ojecih heroja i dzinova, iz “slavne”srbaljske povesti.A prorocica bába Kurana ce ti reci,da ce seljacki idealizam i drumsko razbojnistvo,da se
  nastaví ,in continuo,sve do kraja ljudske istorije i drugog dolaska Mesije,jer
  kao sto dobro znas,SVE moze da se menja,po prirodnim i bozjim zakonima
  osim “izabranog” naroda,srpskog.Sudbina nam je “udelila”ulogu autsajdera
  koji imaju privid velikog ,ne postojeceg znacaja.Kako rece Bora cacanin
  “za ideale ginu budale”.To smo dokazali “u celini celosti”.

 3. Da je Isidora živa, siguran sam da se sa ovim skribomanom ne bi složila ni oko čega. Ista kolumna svaki dan… Fali samo „alotropske modifikacije“, Sebastijan i podnarednik. I naravno, Raskokodaković.

  • A tek da je pročitala tvoj komentar, koji je godinama isti i dovoljno je glup da mu ne trebasju ni Sebastijan ni podnarednik. Ovog poslednjeg ne pominjem, jer ume uspešno da se brani od tzv. komentatora kao što je tvoja malenkost!

   • Nije valjda zemljaka orosio podnarednik? Au, gadna sorta podnarednička, satra nam ono malo tastaturnih rodoljuba. Gde će im duša?

   • Vidim da te nerviraju moji komentari što me veoma raduje. Ako počneš da razmišljaš, pod uslovom da imaš čime, možda ćeš se manje nervirati. Uglavnom, s obzirom na količinu gluposti koje pišeš, komotno možeš promeniti ime u Tera!

  • Odavno govorim a sada ponavljam: „Zemljak“ nije nikakav pseudonim za coveka vec kompjuterski program koji na Famozno daje komentare kakvi vec jesu.!

   • Sumnjam u tu mogućnost, doktore – veštačka inteligencija je mačji kašalj spram prirodne gluposti…

    • Da li primećujete da u odgovorima na moje komentare uvek vređate i da vam to administrator uredno objavljuje? U ekipi koja poseže za vređanjem uključujem, na prvom mestu, i vajnog kolumnistu koji mi onomad opsova majku. No međutim, moji odgovori na takve intelektualne bravure drugosrbijanskih autošovinističkih genija se gotovo nikad ne objavljuju. Lepo i demokratski. No vaši komentari najbolje govore o vama.

     • Šta semantički podrazumeva sintagma autošovinistiki genije?
      Jel to onaj što više voli istinu nego naciju?

     • Ne, nego upravo suprotno, voli laž i mrzi sopstvenu naciju. I obično piše kolumne, knjige, potpisuje Apele 88, psuje i vređa kad se neko ne slaže sa njim… Nadam se da ti je jasno.

   • Nekad smo bili zemlja seljaka na brdovitom Balkanu, sad smo izgleda zemlja zemljaka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.