Čekajući Godoa 1

ANDRIĆA VENAC

Ej, uhnjem – ote se uzdah Aleksandru Anđelkoviču dok je trebio vladu.

Šta sad? Onaj Lajčak se navrzo ko mutav na tocilo, izveštaj Evropske komisije tanak, MMF šilji ovas, ovamo Krušik izvoz, obveznice Telekoma, Er Srbija, Jovanjica suđenje, Grdelica autoput, Šabački marathon, korona, nigde opozicije… A daragoj Vladimir Vladimirovič ne dolazi. Otkazao baš sad kad je gusto.

Kako rupu zatrpati? Da vidimo, Mišković – potrošeno, Đilasovih 619 miliona – potrošeno, Miša Vacić – potrošeno, Levijatan – i to, zemunska Kapetanija – i to, derbi – i derbi… Gde su oni mafijaši od prošle i pretprošle godine?

VRAČAR

Na vrh brda, dva priručna Irineja čekaše, čekaše pa ne dočekaše.

Šta sad? Ko će da okupi onoliku pastvu pravoslavnu? Kome da se dive? Kome da kliču? Koga da slave? Ko će da pozira za frontalnu fresku na istočnom zidu svetosavskog Hrama, za fresku Sveti Putin na konju?

Dva priručna Irineja, vazda priručna još od Borisa Koštunice, dva pojca-podvižnika, prestadoše sa veselim troparom dobrodošlice, popiše po sveže jaje pa opet opletoše tropar-čekalicu.

SPOMENIK

U Beogradu, podno onog mikelanđelovskog spomenika Nikolaju II Romanovu, sa crveno-plavo-belom zastavom u jednoj ruci i kumom u drugoj, najdražeg gosta uporno, oduvek čeka jedan ćelav, nizak i drčan a nije Putin.

Nego Mlađan.

BAJČETINA

Uzbibana Šumadija otežala od berićeta. Od roda, od smoka i prismoka, od ića i pića. Odenuta u jesen, ona veselo dočekuje slave, svadbe i koronu, ama nikako da dočeka najdražeg gosta – Vladimira Vladimiroviča. A sve spremno – Bajčetina našminkana u Selo Stepančikovo, babuške poređane, i Biković, i Ščelkunčik, i kompletno porodično osoblje Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom federacijom i Kinom, i dva Kineza pride.

Domaćin, Toma Nikolić, u novoj rubaški, zavalio se pored tabarke – peče votku. Domaćica, članica ULUS, ne staje – taman isheklala taze Trojeručicu, isprala je u svetoj vodici, ispeglala trired osveštanom peglom i spremila da po sinu Radomiru šalje bratu Siju, pa odmah potom složila gibanicu i čeka gosta pa da je tura u rernu, kad – eto ti šurnjajine koleginice Danijele, javlja: otkazo gost. Šta reče, sestro slatka? Otkazo gost! Ju, ju, a ručno razvučene kore…

Trubači se manuše Podmoskovskih večeri i okretoše na Šumadijo, Šumadijo, ko bi tebe ostavio, al’ nekako tužno…

JAJINCI

Ej uhnjem – opet se ote Aleksandru Anđelkoviču dok je hitao u podrum da izabere šardone za večeru sa Šapićem, kad banu Ivica Dačić, novo prvo zvonce Narodne skupštine. Sav zajapuren, on će ozareno: U sredu stiže zamena, Lavrov!

Ko?

Sergej Lavrov!

Tja, daj šta daš…