Staklena menažerija 1

– Dame i gospodo, majne damen und heren, ledis end džentlemens, dobrodošli u Digitalni panoptikum novije srpske istorije. U predhodnom delu Muzeja koji smo obišli, u Dvorani slave, mogli ste videti neke od nekoliko kamena-međaša srpske srednjevekovne prošlosti: vekovna ognjišta, zlatne viljuške, meni Kneževe večere, zvona crkve Notrdam u Parizu, maketu Carstva nebeskog… U sledećoj, Dvorani slavnih pobeda izloženi su Prvi i Drugi srpski ustanak, Čokešina, Kolubara, Cer, Kajmakčalan, finale u Bariju i ostale epopeje… Sada se nalazimo u Dvorani Ponos i dika gde vašu cenjenu pažnju želim najpre da usmerim na

PONOS

– S vaše desne strane su pobedničke zastave Belih orlova, Srpske garde, Knindži, Tigrova, Srpskih sokolova, Škorpiona i ostalih div-junaka, oslobodilaca Vukovara, Dubrovnika, Gline, Račka, Podujeva, Benkovca… Sa vaše leve strane je Kapetan Dragan koji vam može nadahnuto opevati te nezaboravne dane uz pratnju Ratka Dmitrovića na guslama. Tu su izloženi i mnogi trofeji: televizori, zamrzivači, trosedi, gobleni i sitan inventar.

Ako produžite, videćete kako pored verne makete svoje skromne kuće u Hrtkovcima, ispod neonske adrese, sedi još jedan pobednik – vojvoda od Karlobaga, Ogulina, Karlovca i Virovitice. I on vam može pripovedati o čojstvu i junaštvu kao solista duplog muškog haškog okteta a i na uvce.

Molim? Pitate šta je ono? Oh, to je samo.

OSTAVA

– Ne obraćajte pažnju na tu sporednu prostoriju, tu su nepotrebne stvari, pribor za čišćenje i još neke sitnice… Molim? Paaa, nekakvi ostaci helikoptera, nekakav kofer, nekoliko kompletnih idiota, kanadska tetka, Tomina diploma, tenderi i doktorati, tu je i tabla s natpisom Bulevar Ratka Mladića, gospodin Jutka, naplatna rampa u Doljevcu, gondola, 24 stana, Krušik, plantaža u Jovanjici… Ma kažem vam, sitnice… Predlažem da pređemo u sledeću dvoranu, u Dvoranu.

DIKA

– Dame i gospodo, madam e msje, lejdis end džentlemens, osim trofeja – Čiča Gliše – u ovoj dvorani možete videti i sva dostignuća ozbiljne i odgovorne politike: i pobeđenu koronu, i naše nepobedive vojne snage u Šidu, i 100 evra svakom, i bilborde dobrodošlice braći Kinezima, i Lunu Đogani, i najveći rast BNP ikad, i ozonirani dron nad Beogradom, i vaučere za letovanje u Vrčinu, Parove, i izdašnu pomoć privredi i vanprivredi, i povećanje plata i penzija, i… Ma možete videti Zlatno doba kao takvo.

Dok vi razgledate eksponate, dok uživate u Zlatnom dobu, dozvolite mi da vas još jednom pozdravim i poželim sve najbolje – reče ugledni kustos sa tridesetogodišnjim iskustvom Ivica Dačić.