Komunizam i NDH 1

Tako se u ponudi zvanične aplikacije Hrvatske televizije HRT i našla dokumentarna serija „Zločini komunizama u Hrvatskoj“ autora Krešimira Čokolića, koja je nastala posle skupa koji je na ovu temu organizovala Matica Hrvatska. Iako je godina proizvodnje ovog programa 2014, treba ga svakako pogledati.

Videh prvu epizodu „Početak“ i ostah začuđen i zaista tužan. Nikada nisam bio pobornik nijedne ideologije, pa ni komunističke, a kamoli SFRJ mitologije prema kojoj je ta država bila „Arkadija“ i savršenstvo svih svetova. O komunističkim, između ostalih zločina, treba se i mora govoriti otvoreno i bez zadrške. Od Čokolićevog ostvarenja sam očekivao upravo to, a dobio sam propagandni pamflet. Nije bilo preispitivanja i kritičkog poimanja istorije, za koju inače mislim da ne treba da je pišu samo pobednici – i gubitnici imaju pravo da se njihova strana priče čuje.

U ovom TV radu koji je okarakterisan kao dokumentarni, pred gledaocima je najjeziviji revizionizam prema kome NDH nije bila nikakva kvislinška tvorevina, prema kome su ustaše regularna vojska jedne normalne države koja je izgubila rat. Samo je jednom konstatovano da su ustaški zločini nesporni, a više puta je ponovljeno da se na Blajburgu dogodila osveta uglavnom nad civilima. Istina je, ipak, nešto drugačija.

O Jasenovcu i ostalim logorima smrti skoro da nema ni pomena. Kao da su stradali Srbi, Jevreji, Romi i ostali protivnici monstruozne NDH platili glavom iz nepoznatih razloga. Od ozbiljnih sagovornika videh samo dvojicu: Igora Zidića i Ivu Banca, za ostale nikad nisam čuo. Tačno je da svako treba prvo da pospremi ispred svojih vrata, ne želim našim susedima da delim bilo kakve lekcije. Svako sam mora da se izbori sa svojim demonima.

Samo glasno pitam: može li se na javnoj televiziji novcem poreskih obveznika u zemlji članici EU koja je, nota bene, utemeljena na antifašizmu ne samo prikazivati takav sadržaj, nego u aplikaciji preporučivati gledaocima.

Da se može spornim istorijskim periodima pristupiti odmereno i objektivno uz koliko god je to moguće uravnoteženo analiziranje svega što se dogodilo, svedoči upravo jedan primer iz Hrvatske. Knjiga „Jasenovac“ Ive Goldštajna, koju je kod nas objavila novosadska Akademska knjiga. Ovaj rukopis je sve suprotno od Čokolićevog TV pamfleta – pokušaj razumevanja teške i bolne istorije koje na Zapadnom Balkanu zaista ima.