Rai Radio 3 1

Ta čarobna kutija, u kojoj, kako neko davno reče, žive „mali ljudi“, još jednom je dokazala da je radio neprikosnoveni medij, a zahvaljujući internetu možete da čujete maltene bilo koji radio sa bilo kog dela planete.

Posebno su mi dragi treći programi evropskih javnih servisa koji su posvećeni kulturi, nauci i klasičnoj muzici.

U vanrednom stanju moj izbor je bio italijanski Rai i njihov Radio 3.

Možete ga naći na adresi www.raiplayradio.it/radio3, ima ga i u aplikaciji raiplay radio koja je dostupna na gugl pleju i ajstoru.

Naslušaćete se mnogo dobre klasične muzike i džeza, ali i pametnih emisija iz kulture.

Svakog popodneva na programu je odlična emisija o knjigama i pisanju Fahrenheit, svakog jutra je tu emisija „Qui comincia“ koja treba uz laganu klasiku i neobaveznu priču da probudi ljude, na programu je svaskog jutra od 6, ako ne stignete da preslušate bilo koju od emisija sve su u celini date kao podkast pa možete to da uradite kad stignete.

Ako vas zanima italijanska kultura i njene veze sa ostatkom sveta, onda je ovaj radio odlično mesto za vas.

Dobar je i informativni radio dnevnik GR3.

Njihove emisije su pravi spoj ozbiljnosti, što se od javnog servisa i očekuje, i prijatne opuštenosti.

Sve vreme slušaocima se nudi samo najbolje, kriterijumi njihovih novinara i urednika su visoki i izoštreni. Teme koje se obrađuju su intrigantne i zanimljive.

Navešću samo neke od primera emisija koje odslušah prethodnih dana, uz upozorenje da je pred slušaocima obilje izbora.

Dopala mi se emisija Il peso delle parole. Govorila je o inkluzivnom jeziku i tome kako se on pravi.

I kod nas se o tome poslednjih godina mnogo piše i priča, pa nije na odmet poslušati i kakva su italijanska iskustva i kakva je tamošnja jezička situacija.

Ne treba zaboraviti ni dve dobre emisije koje su posvećene slavnom Vitoriju Gasmanu, uzgred njegovog sina, glumca Alesandra Gasmana, viđamo u reklami za jednu vrstu tunjevine sa srpskom sinhronizacijom, i velikom Borisu Pasternaku.

Ima tu i audio knjiga, audio drama, vrhunskih koncerata.

Italija je zemlja u kojoj je kultura važna, u kojoj kulturne rubrike u dnevnim novinama ne koketiraju sa estradom da bi se dopali čitaocima ili gledaocima po svaku cenu, već upravo suprotno: kriterijume RAI kao javni servis diktira i nameće, čak su im i zabavne emisije tipa „šarada i parada“ izuzetno pristojne, a dnevnici kao što su Coriere della Serra, Repubblica, La Stampa, katolički dnevni list Avvenire, imaju sjajne kulturne rubrike koje su u vreme tragedije koju je u Italiji prouzročio kovid 19 bile nikad bolje, interesantnije i raznovrsnije.