Čudna smo mi sorta 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Đorđe Balašević, jedan od najboljih kantauntora sa ovih prostora, je u svojoj pesmi „Balada o Vasi Ladačkom“ između ostalog napisao i da je on bio „čudna sorta“. Meni se sve pričinjava da Vasa nije usamljena jedinka, odlika je to mnogih nas sa ovih prostora.

U nedelju 3. septembra dok se čitav svet odmarao, uživao u blagodetima vikenda, mi smo ceo dan bili prikovani za male ekrane. Veliku većinu nas nisu interesovali ni žene (muževi), deca, uža i šira familija, prijatelji..Postojao je samo sport.

I, svojstveno samo nama, najviše smo se radovali porazu. Nismo slavili ni pobedu odbojkaša u osmini finala Evropskog prvensta protiv Češke, niti trijumfu fudbalera protiv Litvanije koji nas je znatno približio završnici Evropskog prvenstva na kom nismo učestvovali 24 godine, ni trijumf Novaka Đokovića u finalu US opena, osvajanje 24. gren slema smo, ali smo zato slavili poraz košarkaša od Nemačke u finalu Svetskog prvenstva.

Nije nam to prvi, nažalost verovatno ni poslednji put, da poraze slavimo kao pobede – bitka na Kosovu, Kumanovski sporazum…

Trijumf košarkaša u polufinalu Svetskog prvenstva nad Kanadom, kojom je ne samo obezbeđena srebrna medalja već i osigurano učešće na Olimpijskimigrama u Parizu, prošlo je bez očekivanog slavlja, euforije. Budu li se fudbaleri kvalifikovali na Evropsko prvenstvo i tamo prođu kvalifikacionu grupu slaviće se na svim ulicama i trgovima.

Čudna smo mi sorta 2
Foto: Luca Marziale/Danas

Pošto volimo da slavimo poraze nekoliko desetina hiljada ljudi došlo je ispred Skupštine Beograda i tu, odnosno odmah posle toga smo (opet) potvrdili da smo „čudna sorta“. Nekima je smetalo što se proslavi košarkaša pridružio i Novak Đoković. Drugima je smetao odabir muzike, trećima zastoj u saobraćaju…

Ono što je ogromnoj većini smetalo je to što na balkonu nije bilo devojaka. Za odbojkašice je ubrzo stoglo objašnjenje – u Kini su gde učestvuju na kvalifikacionom turniru za Olimpjiske igre. Što se tiče naše najbolje atletičarke svih vremena i od nedavno svetske prvakinje Ivane Vulete „provučena“ je priča da se sprema za neki turnir.

Pošto se osetila p(r)ozvanom Vuleta je na svom Instragram prifilu napisala da ne ide tamo gde nije pozvana. Odmah potom oglasili su se (bolje da su ćutali) i čelnici Beograda i priznali da nisu direktno kontaktirali Ivanu, već su od trećeg lica čuli da ona ne želi da dođe.

Uspeli smo i ovog puta da pokvarimo i ono što se činilo nemogućim pokvariti. Ali, to smo mi. Čudna sorta.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari