Predstavljeni gosti Međunarodnog takmičarskog programa 15. Beldocsa 1

U Beograd doputovala sirijska rediteljka Diana El Džerudi, čiji je film „Republika Tišine“ u trci za nagrade, iz Nemačke Mo Rozvel, a iz Slovačke Tomaš Gic, producent dokumentarca „Pažnja, putnici“, koji su se predstavili na današnjoj konferenciji za novinare

Na konferenciji za novinare danas su predstavljeni autori ostvarenja koji su u selekciji Međunarodnog takmičarskog programa 15. Beldocsa, kao i reditelji i gosti festivala čiji će filmovi biti prikazani u ostalim programima predstavili su se danas na konferenciji za medije.

U Beograd je doputovala sirijska rediteljka Diana El Džerudi, čiji je film „Republika Tišine“ u trci za nagrade, a premijerno će biti prikazan u petak, 13. maja u 19 časova, u Dvorani Kulturnog Centra u Beogradu.

– Kao filmadžija izbegavam da budem ispred kamere, ali tokom dvanaest godina snimanja ovog filma moj život se promenio. Dogodila se revolucija koja je promenila i mene i ljude oko mene. Postavila sam sebi pitanje kako je moguće da budem posmatrač u toj situaciji koju proživljavamo, pa sam iskoristila samu sebe kao alatku za film. „Republika Tišine“ bila je iscrpljujuće, ali takođe i oslobađajuće iskustvo – izjavila je Diana El Džerudi“.

Na Beldocs je iz Nemačke stigao reditelj Mo Rozvel, sa filmom „Laf Herst“, koji je protagonistu za ovaj dokumentarac našao tokom rada na svom mdruštvenog projektu.

– On je vrlo otvoreno govorio o svojoj usamljenosti, pa sam poželeo da snimim film o tome, i to predložio reditelju Kristofu. Onda se desila pandemija, i cela ta tema postala je još aktuelnija. Horst jeste usamljen, ali se trudi da napravi sebi sitne zadatke tokom dana, kako bi ispunio vreme i svoj život, i na kraju smo se i mi, naravno, sprijateljili sa njim – objasnio je Rozvel naastanak svog filma.

Na 15. Beldocsu je i Tomaš Gic, producent filma „Pažnja, putnici“.

– Reditelj filma je bio fokusiran na neobične priče o običnim ljudima, kao i za prošli film. Istraživao je mašinovođe koji prolaze terapiju nakon traumatičnih iskustava sa samoubicama na pruzi u jednoj banji u Slovačkoj, a ove nesreće su inače vrlo česte u našoj zemlji. Razgovarali smo sa više od dvadeset mašinovođa da bismo našli ovih četvoro protagonista – izjavio je Tomaš Gic o ovom izuzetnom dokumentarcu.

Marko Nikolić, reditelj filma „Znaci života“ koji će biti prikazan u subotu, 14. maja u 17:30 u Muzeju Kinoteke, opisao je svoj dokumentarac kao priču o napuštanju boljeg društva i odlaska u lošiju budućnost.
– Počeo sam od svojih najdražih uspomena iz detinjstva i putovanja sa roditeljima, krenuo sam upravo od tih hotela koje smo posećivali. Sada se velike korporacije hvale odmaralištima koje smo mi ovde imali pre trideset godina. Država je u jednom trenutku samo prestala da brine o ljudima – istakao je Nikolić.

Dokumentarac „Kolektiv“, rediteljke Nine Vukadin, premijerno ćemo videti u petak, 13. maja u 17. 30, u Muzeju Kinoteke.
– Krenuli smo iz časopisa koji se bavi tematikom kako ljudi doživljavaju prostor oko sebe. Naša prvobitna ideja je bila da organizujemo izložbu i kolektive koji bi dolazili u London, ali nismo uspeli u tome, već smo odlučili da snimimo dokumentarni film. Radili smo ga tri godine. Svuda je teško održati autohtone prostore za umetnike, od Beča do Londona, ukoliko ne odu u komercijalu – izjavila je Nina Vukadin.

Savo Tufegdžić, reditelj filma „Kraljevo – priča o nadi u doba korone“, koji je na programu 16. maja u 17:30 u Muzeju Kinoteke, bio je na Beldocsu i pre tri godine, sa svojim prvim filmom.

– Ja sam rođen u Južnoj Africi, ali su moji roditelji iz Kraljeva, a zatekao sam se ovde upravo kad je počela korona. Prijavio sam se da budem volonter, i pedeset tri dana snimao sam intervjue u Kraljevu. Ti dani su za mene bili bajka o tome kako je pet stotina volontera i volonterki radilo dan/noć. Pamtim Uskrs 2020. godine kada smo radili deset sati, i od svega što sam napravio do sada najponosniji sam na ovaj film – istakao je Tufegdžić.

Učesnica 15. Beldocsa je i naša poznata književnica Vladislava Vojnović, kao rediteljka filma „Pod našim prozorima“, koji stiže pred festivalsku publiku u petak, 13. maja u 17 časova, u Dvorani Kulturnog Centra.

– Ovo je jedna lična priča, u stvari moja, jer sam rođena u Beloj Crkvi, a tamo su većina stanovništva Česi. Interesantno je da su oni svi zajedno došli ju Belu Crkvu oš u XIX veku i naselili se, a sada se svi zajedno pakuju i odlaze nazad u maticu – objasnila je Vojnović temu kojom se bavi u svom dokumentarcu.

Filip Martinović, producent filma „O, draga Saro“, izjavio je da je to prikaz jednog života koji više ne postoji.

– Sara je bila prva žena vozač taksija u Avganistanu. Ali ona je mnogo više od toga – pravi borac za slobodu i ženska prava u tom avganistanskom svetu. U avgustu prošle godine, kada su Talibani zauzeli Avganistan, Sara je bila u životnoj opasnosti, ali smo uspeli da joj pomognemo da izbegne u Portugal. Spasla se, ali je ostavila iza sebe i ceo svoj život – istakao je Martinović o filmu koji je na programu 14. maja u 17 časova u DKC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari