Ovacije multimedijalnoj posveti Njujorku Maje Grinalt 1

U „About NY“ izloženo je osamnaest fotografija Pete avenije, koje sam snimila iz gradskog autobusa, 11. juna 2020. To je bio sablasan prizor zatvorenog grada, luksuznih radnji sa daskama preko izloga, a na ulazu u crkvu bili su lanci i ograde. Njujork više nije bio isti – kaže autorka predstave, koja od 2002. živi i radi u Njujorku

Publika okupljena u Biblioteci grada Beograda imala je sinoć priliku da premijerno vidi novo ostvarenje naše multimedijalne umetnice Maje Grinalt, uzbudljivu muzičko – scensku predstavu „About NY“.

Reč je o svojevrsnoj posveti Njujorku, najpopularnijem i jednom od najomiljenijih gradova u svetu, i istaknutim umetnicima koji su svojim rođenjem ili delom života bili vezani za ovaj grad izuzetnog duha, u kojem se govori oko 800 stotina jezika ( Oskar Vajld, Sergej Rahmanjinov, Bela Bartok, Grejs Džons, Astor Pjacola…).

Pored autorke Maje Grinalt, u predstavi učestvuju Aleksandar Grunčevski (violina) i Dragoš Tamburić (viola), čije je izvođenje “Elegijskog trija” u g-molu Sergeja Rahmanjinova oduševilo publiku.

Kao specijalni gost u predstavi „About NY“ nastupio je Endrju Andrej Spano, koji je premijerno izveo svoju klavirsku kompoziciju „Prospect Park After Dark“.

Deo ovog multimedijalnog projekta je i uzbudljiva „izložba“ – osamnaest fotografija Pete avenije, epicentra svetskog luksuza i najčuvenije ulice u centru njujorškog Menhetna, u vreme prvog talasa korone i lokdauna.

– Fotografisala sam Petu aveniju iz autobusa, 11. juna 2020. Bilo je kišno popodne, nekoliko dana pre mog povratka u Beograd. To je bio sablasan prizor zatvorenog grada, luksuznih radnji sa daskama preko izloga, a na ulazu u crkvu bili su lanci i ograde. Njujork više nije bio isti – kaže za Danas Maja Grinalt, koja živi i radi u Njujorku od 2002. godine.

Peta avenija se završava kapijom Washington Square Arch, delom čuvenog arhitekte Stendforda Vajta, čiju je repliku autorka napravila od 53 konzerve tune, a Trijumfalna kapija je i scenografija za glumačko-muzički segment predstave.

„About NY“ počinje video snimkom u kojem ona na orguljama izvodi Bartokovu Sonatu Maestoso u sopstvenoj transkripciji.

Maja Grinalt je rođena u Beogradu, diplomirala je klavir na FMU. a posle preseljenja u Njujork studirala je glumu i režiju u čuvenom HB Studiju, zajedno s Aleksejom Buragom, poznatim rusko-američkim pozorišnim i filmskim rediteljem i glumcem, koji u Njujorku vodi Russian Arts Theater and Studio.

Multimedijalnom umetnošću se bavi od 2014, kada je osnovala SOVADESIGNS, a njeni najpoznatoji radovi su “Šahovske table”, “Kalendar mindjuša”, “24/7, 12mos/yr” (2021); “A Woman and a Man”, “About NY”, “Washington Square Arch” …

Svojim predstavama aktivna je i u kulturnom životu Beograda (BaŠTa“, „2020“, “Survivress“).

Foto Živorad Kuzmanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari