U čuvenoj Verdijevoj operi „Nabuko“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, sa dirigentom Đorđem Pavlovićem, večeras na Velikoj sceni NP gostuju bariton Đuzepe Altomare iz Italije i Dimitra Teodosiu iz Grčke. To je samo jedan u nizu operskih događaja u martu u NP kojima je obeležen ovaj mesec u nacionalnoj teatarskoj kući.

U čuvenoj Verdijevoj operi „Nabuko“, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, sa dirigentom Đorđem Pavlovićem, večeras na Velikoj sceni NP gostuju bariton Đuzepe Altomare iz Italije i Dimitra Teodosiu iz Grčke. To je samo jedan u nizu operskih događaja u martu u NP kojima je obeležen ovaj mesec u nacionalnoj teatarskoj kući. Direktor Opere, Dejan Savić juče je na konferenciji za novinare najavio i druge događaje i gostovanja. On je najpre objasnio da se najavljeni Željko Lučić zbog bolesti neće pojaviti u večerašnjoj predstavi, ali i obećao da će se do kraja sezone sigurno realizovati saradnja između NP i ovog renomiranog pevača koji živi i radi u inostranstvu.
Opera NP, od 2. do 9. marta, vrlo uspešno gostovala je sa „Salomom“ u Italiji, u 200 godina starim pozorištima u Rovigu i Raveni. Izvedena su i dva gala koncerta populatnih arija u Rovigu i Faenci. Nakon „Nabuka“, 18. marta je takođe Verdijev „Trubadur“, kojim diriguje Dejan Savić, a gosti su ponovo Dimitra Teodosiu i Đorđo Kašari iz Italije. „Aida“, koja je prema Savićevim rečima veliki „štih“ Opere NP, i koju je od premijere u januaru u Sava centru, videlo 5.000 ljudi, na sceni SC ponovo je 23. marta, sa gostom dirigentom Ilmarom Lapinšom iz Letonije i gošćom solistkinjom Vesnom Ginovskom Ilkovom iz Makedonije. U aprilu gošća u „Aidi“ je Katarina Jovanović, u maju je NP sa ovom operom u Novom Sadu. Plan je, nastavio je Savić, da se „Aida“ jednom mesečno igra u SC sa gostima do kraja godine, a onda će se ugovoriti sledeći projekat između NP i SC. Za 12. april planirana je nova operska premijera – „Don Paskvale“.
U ime gošće iz Grčke, Dimitre Teodosiu, novinarima se obratio Aristotelis Papageorgiu iz Grčke ambasade, rekavši da su zahvalni beogradskoj operi što svojim kvalitetnim predstavama doprinosi kulturnom životu prestonice, kao i Dejanu Saviću što je pozvao Dimitru Teodosiu da se još jednom predstavi srpskoj publici. Ona je velika operska zvezda u Grčkoj, ali je izgradila i svetsku karijeru velikim brojem predstava u raznim gradovima sveta. Nju je ovdašnji ljubitelji opere mogli da čuju prošlog oktobra na koncertu u čast Marije Kalas, kada je imala veliku podršku publike. Za saradnju Grčke i Srbije na planu kulture biće još više prilika u budućnosti, jer je planirano da se do kraja godina otvori grčaki kulturni centar u Beogradu, najavio je Papageorgiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari