Mozaici i crteži pod zajedničkim nazivom „Apstraktno-konkretno“, biće izloženi u beogradskom Muzeju 25. maj, od 17. januara do 15. februara, ćime će Umetnička grupa Ametist obeležiti sedam godina svog rada. Osim mozaika i crteža iz projekta „Apstraktno-konkretno“, biće izloženi i mozaici koji se odnose na prethodne projekte, a takođe i mozaici iz kolekcije muzeja 25.

Mozaici i crteži pod zajedničkim nazivom „Apstraktno-konkretno“, biće izloženi u beogradskom Muzeju 25. maj, od 17. januara do 15. februara, ćime će Umetnička grupa Ametist obeležiti sedam godina svog rada. Osim mozaika i crteža iz projekta „Apstraktno-konkretno“, biće izloženi i mozaici koji se odnose na prethodne projekte, a takođe i mozaici iz kolekcije muzeja 25. maj.
Nakon šest godina rada grupe Ametist, u kojima je otvoreno više od 25 izložbi mozaika širom Srbije, Crne Gore i Makedonije, održano 12 predavanja na temu mozaika, posle više uspešno realizovanih projekata, poštovaoci će moći da se upoznaju sa novim projektom te grupe. Projekat „Apstraktno-konkretno“ je tokom 2007. predstavljen u Novom Sadu, Pirotu i Vranju. Izlažu sedam autora iz Srbije i dva gosta iz Makedonije i Bugarske.
Grupa Ametist osnovana je 2001. u Beogradu, osnivači su Olivera Gavrić Pavić, Snežana Marinković, Petar Vujošević i Borislav Nježić, dok se Ivan Pavić kasnije pridružio jezgru grupe. Osmišljena je da ukaže na ono što je najvrednije u mozaičkom nasleđu i da stvaralački unapredi mozaik, što je i ostvareno kroz projekte – „Sazvučje savremenog, antičkog i ranovizantijskog mozaika“, „Omaž Aleksandru Tomaševiću“, „Savremeni mozaik“, „Zapis“, „Mozaik malog formata“ i „Apstraktno-konkretno“. Na 10. međunarodnom kongresu savremenih mozaičara (AIMC) u Skoplju 2006, grupa Ametist bila je jedini predstavnik Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari