Održan štrajk upozorenja u SNP u Novom Sadu: Ništa konkretno nije dogovoreno, čeka se da republika poveća plate 1foto: A. Mandić

U Srpskom narodnom pozorištu održan je danas još jedan štrajk upozorenja na kojem su prisustvovali i predstavnici Pokrajinske vlade i Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta.

Kako je rečeno na sastanku, plate radnicima u SNP-u može da poveća samo republika. Rečeno im je i da se trenutno na tome radi, ali nikakva konkretna obećanja nisu dobili.

Formirana je radna grupa, koja uz dogovore sa sindikatima treba da poveća koeficijente i osnovice plata.

Radnici su razgovarali sa Draganom Milošević pokrajinskom sekretarkom za kulturu, Zoranom Đerićem upravnikom SNP- a i Selimirom Radulovićem predsednikom Upravnog odbora SNP-a.

Robert Hercenberger predsednik sindikalne organizacije samostalnog sindikata SNP kaže za Danas da sa troje pomenutih sagovornika ipak ništa konkretno nije dogovoreno.

Pokrajinska sekretarka izjasnila se kako oni nažalost nemaju zakonske nadležnosti da im povećavaju plate.

– Što se tiče uslova za rad, klimatizacija se uvodi u neke delove objekta, a što se tiče trećeg zahteva, popunjavanja radnih mesta, i to treba da se dešava parcijalno u nekom ritmu. Zadnji put smo dobili deset novih zaposlenih, ali to je malo. Zbog nedostatka radnika balet je ugrožen, ali u tehnici je najgore stanje. Niko neće da dođe i radi, jer su tu plate ispod minimalca, 47.000 dinara – rekao je Hercenberger.

Sto pedeset devet zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu ima platu manju od minimalca, a zgrada ima niz tehničkih problema koji treba da se otklone da bi zaposleni i publika bili bezbedni.

Ove zime je kako dodaje Hercenberger na radnom mestu bilo i hladno. Nakon žalbi situacija se popravila, ali bilo je dana kada su neke probe na Velikoj sceni otkazivale, zbog duvanja, promaje i niske temperature.

– Sačekaćemo i početkom aprila, ako se ništa ne dogodi, organizovaćemo još jedan štrajk upozorenja i na tom štrajku ćemo izdogovarati da li će biti generalnog štrajka ili ne, ali mi smo spremni da uđemo u to – dodao je ovaj radnik SNP-a.

Male plate i loši uslovi za rad su glavni razlozi štrajka kaže Upravnik SNP-a Zoran Đerić i dodaje da se radi na što hitnijem rešavanju zahteva radnika.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari