Arheološko blago Muzeja Kipra u NBS 1Foto: Promo

U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije danas popodne otvorena je izložba “Arheološko blago Muzeja Kipra” kao najava velike arheološke postavke koja će od 10. maja 2023. gostovati u Narodnom muzeju Srbije. Istorija Kipra, koja seže 11 hiljada godina u prošlost, na izložbi u NBS predstavljena je na 29 panoa i obuhvata perid od neolita do vizantijskog doba. 

– Reći da je Kipar raj za arheologiju, nije preterivanje. Zaista, to je beskajan izvor fascinacije za arheološke entuzijaste. Od neolitskih naselja, starih više od 11 hiljada godina, preko spektakularnih grčko-rimskih ruševina, kao što je antičko pozorište Kurion, do srednjovekovnih tvrđava kao što je Kolosi, lista blaga je bezgranična. Uključuje misteriozne grobnice kraljeva, vile sa živopisnim i očuvanim podovima u mozaiku… Duga istorija i bogata kultura čine Kipar jednom od najstarijih civilizacija na Mediteranu, o čemu svedoče mnoge impresivne kulturne znamenitosti, muzeji, spomenici i galerije…- rekao je Dimitrije Teofilaktu, ambasador Kipra u Srbiji na otvaranju izložbe u NBS.

On je naglasio da je  Kipar “ostrvo muzej na otvorenom praistorijskih naselja, klasičnih grčkih hramova, rimskih pozorišta i vila, ranohrišćanskih bazilika, vizantijskih crkava i manastira, zamkova krstaša, gotskih katedrala, venecijanskih utvrđenja, muslimanskih džamija i britanskih građevina kolonijalnog stila”. Ambasador Terofilaktu podsetio je da Kipar na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine ima tri znamenitosti – slikarstvo crkava u regonu Trodosa, Pafos – mitsko mesto rođenja boginje Afrodite i neolitsko naselje Hirokitija.  

 Na otvaranju izložbe obratili su se i Dragan Purešić, zamenik upravnika NBS i Vlada Stanković, upravnik Centra za kiparske studije na Filozofskom fakultetu UB. Stanković je naglasio da “Kipar i Srbija, posebno Beograd, dele sličnu istorijsku sudbinu sve do najnovijeg vremena, a da je na izložbi prikazan samo delić kiparske prošlosti, čija kultura u sreduštu ima čoveka”.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari