Tokom svečanosti otvaranja plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji, dodeljena je Jovanu Stojanoviću i Živojinu Tamburiću, našim stvaraocima iz dijaspore. Internacionalnu nagradu „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip dobio je internacionalni majstor karikature i stripa Tošo Borković.

Osamnaesta Balkanska smotra mladih strip autora održaće se od 24-26.06.2016. godine.

Uz takmičarsku izložbu mladih strip autora biće otvorena i izložba „Titanik – Jedna grafička zavera“ Didijera Svisena Alakantea, Bernarda Kolea i Ivana Stojanovića Fikija, kao i izložba „Savremeni turski strip“ u Galeriji Narodnog muzeja . Ovo je prvi put da se strip Turske predstavlja u bilo kojoj državi Istočne Evrope.

Na prostoru bivše SFRJ danas postoji oko 25 strip festivala, a samo ih Srbija danas ima desetak.

Jedan je stariji od svih ostalih, a to je Balkanska smotra mladih strip autora, koja postoji od jula 1998. godine.

Ipak, njena starost i dugovečnost nije jedini razlog po kome je ova strip manifestacija poznata. Ona već godinama svake godine postavlja svetski rekord u masovnosti, samo da bi ga naredne godine sama oborila. Tako je 17. balkanska smotra 2015. postavila svetski rekord time što je imala 1709 učesnika iz 36 zemalja.

„To su cifre, koje je po svedočanstvu najeminentnijeg strip teoretičara na svetu Britanca Pola Graveta, čine rekorderom po masovnosti učešća izlagača na bilo kom strip festivalu na svetu! Takođe, na smotri će lično gostovati oko 90 strip autora iz Francuske, Italije, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije, kao i prvi put gosti iz Rusije i Turske.

Broj gostiju koji lično posećuju festival takođe je nezabeležen u ovom delu Evrope, a treba dodati da su pitanju su strip autori koji objavljuju za najveće svetske strip izdavače, redom crtačke zvezde u zemljama iz kojih dolaze i na svetskoj strip sceni“ kaže Marko Stojanović, predavač u školi stripa „Nikola Mitrović Kokan.

Osamanesta balkanska smotra će za tri dana trajanja imati 22 dešavanja u vidu predavanja, promocija, tribina, otvaranja izložbi, a biće tu i koncert grupe P.M.S. Squad za goste i posetioce smotre. Takođe, na Osamnestoj balkanskoj smotri odigraće se i dva master klasa. U jednom će Belgijanac Didijer Svisen Alkante i Francuz Pjer Makajo, dvojica od najpoznatijih strip scenarista u Evropi, upoznati posetioce sa time kako nastaje strip scenario, a na drugom master klasu će jedan od najpoznatijih strip crtača Italije Eugenio Sikamoro pokazati osnove strip crteža.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar. Ova manifestacija se i ove godine održava uz pomoć grada Leskovca i kompanije Actavis.