Filmovi „Beasts of the Souther Wild“ i „The House I Live in“ su osvojili glavne nagrade na Sandens filmskom festivalu, te se tako nametnuli kao favoriti nezavisnih ostvarenja u 2012. godini kod publike. Reditelj Ben Zejtlin (Benh Zeitlin) dobio je nagradu za najbolje dramsko ostvarenje za „Beasts of the Southern Wild“ koji prati priču o povezivanju oca i kćerke, dok je u kategoriji dokumentaraca pobedio „The House I Live In“ Judžina Džarekija. Ovo ostvarenje jedno je od brojnih ove godine, posvećeno istraživanju dugogodišnjeg neuspešnog rata protiv droge u Americi.


Nagradu publike, za najbolju dramu, dobio je „The Surrogate“ u kojoj igraju Helen Hang i Džon Hoks. Reč je o filmu prodatom za najviše novca na ovogodišnjem Sandensu – šest miliona dolara. Najbolji dokumentarac, prema mišljenju publike je film „The Invisible War“ koji govori o epidemiji seksualnih napada u američkoj vojsci a specijalne nagrade žirija pripale su ostvarenjima „Love Free or Die“ o prvom gej biskupu i „Ai Weiwei: Never Sorry“ o kineskom umetniku i aktivisti koji je bio zatvoren 81 dan tokom prošle godine.

Pored nagrada za američke filmove, u Park Sitiju se dodeljuju priznanja za svetsku kinematografiju, a ove godine najbolji u konkurenciji drame bio je čileanski „Violete Went To Heaven“ baziran na životu čileanske folk pevačice Violete Pare, dok je izraelski „The Law In These Parts“, o vojnom zakonskom sistemu na okupiranim palestinskim teritorijama, najbolji dokumentarac. Film „Searching for Sugar Man“ o potrazi za opskurnim detroitskim folk pevačem (poznatim kao Rodrigez) iz 70-ih dobio je nagradu publike kao najbolji svetski dokumentarac, a pripala mu je i specijalna nagrada žirija.

Sandens je najveći američki festival nezavisnih filmova koji omogućava njegovim pobednicima da lako sebi obezbede mesta u bioskopima namenjenih umetničkim kinematografskim ostvarenjima . Ove godine, na Festivalu je prikazano 117 igranih filmova (iz 30 zemalja i 45 reditelja-debitanata), koji su izabrani od ukupno 4.042 prijavljena (2.059 iz SAD i 1.983 iz ostatka sveta). Tokom Sandensa održano je 91 svetskih premijera. U programu posvećenom kratkom filmu bilo je 64 ostvarenja od ponuđenih, rekordnih 7.675.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari