Najstariji strip festival na prostoru bivše SFRJ, Balkanska smotra mladih strip autora, obeležava petnaestogodišnjicu postojanja rekordnim brojem učesnika, što ovu manifestaciju čini jednim od najmasovnijih strip festivala u Evropi i šire. Jubilarno izdanje festivala, koji počinje danas i traje do 30. juna u Leskovcu, ove godine je priznanjem za satirični strip „Miodrag Veličković Mivel“ nagradilo Sabahudina Muranovića Murana za strip kaiševe objavljene u našem listu. Osim toga na Balkanskoj smotri biće izloženi i radovi polaznika Muranovićeve škole stripa.


– Novinski strip je lični komentar autora na stvarnost. Veoma je teško na tako malom prostoru od najviše tri slike, pored satire, ubaciti i neku poruku i pouku, koja mora biti jasna, a ponekad i hrabra, s obzirom na to da su naši političari jako sujetni, čak nedodirljivi. Budući da su dnevna politika i slične stvari najprisutnije teme kod nas, meni, kao apolitičnom umetniku, bilo je jako teško u početku da svaki dan u kontinuitetu imam nešto za reći. Ali srećom, imam nekoliko vrlo dobrih saradnika koji dobro plivaju u ovim vodama – komentariše za Danasa Muran svoje snalaženje u svakodnevnim dnevno-političkim temama..

Šta vam je cilj kada uzmete olovku u ruke? Kakve reakcije očekujete?

– Cilj svakog umetnika je da bude svedok svog vremena. Meni je, kao strip autoru, saradnja sa dnevnim listom Danas omogućila da izrazim svoje i slična mišljenja, koja možda nisu svima prijatna, ali su zaista istinita, što ne znači i da su uvredljiva. A reakcije su takve da skoro i nema ravnodušnih.

Vodite i školu stripa. Koliko su mladi zainteresovani za ovaj vid umetnosti?

– Školu stripa i animacije pokrenuo sam prošle godine u saradnji sa Mihjilom Moračaninom Moračom i Safirom Muranovićem u želji da promovišem ovu vrstu umetnosti. Naši prostori su jako potentni kada su u pitanju talenti, ali nažalost naši crtači rade ili za Francuze ili za Amerikance. Ostaje nada da će domaće inicijative izdržati, a ova leskovačka je dobar primer tog donkihotovskog pokušaja, budući da Ministarstvo za kulturu nije podržalo jedan ovakav, za našu zemlju, važan događaj. No, vratimo se školi stripa. Naime, ova inicijativa je jako dobro prošla u Prijepolju. Broj naših polaznika je impozantan za jedan tako mali grad – u ovoj sezoni čak 70 polaznika između pet i 25 godina. Sada radimo na pokretanju jednog strip magazina koji će izlaziti tromesečno, kao i na povezivanju sa ostalim školama u regionu. Na Balkanskoj smotri stripa učestvuje više od 650 izlagača, a naša škola je imala čast da izloži radove 21 polaznika uzrasta do 13 godina sa tridesetak radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari