Čitava jedna biblioteka, institucija i putokaz: Izložba o pola veka časopisa Gradac u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" 1

Povodom svojevrsnog kulturnog fenomena – časopisa Gradac koji se već pola veka objavljuje u Čačku, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u petak u 19 sati biće otvorena izložba.

„Prvi obrisi posebnosti nekog časopisa ocrtavaju se tek kada se na njegovim stranicama može pročitati ono čega nema ni u jednom drugom“, moto je na početku prvog teksta u katalogu objavljenom povodom izložbe, a autor ove rečenice je reditelj i pisac Živojin Pavlović.

Autorka teksta je Tijana Bežanić i ona u njemu podseća na to kako je Gradac nastao, ali i kako je transformisan u časopis kakav znamo danas, jedinstven ne samo na prostoru ove države, već i one nekadašnje, odnosno današnjeg regiona.

Dakle, nakon prvog broja u novembru 1974. koncepcijski zaokret dogodio se 1977, kad je objavljen tematski broj posvećen umetničkoj grupi Mediala, što će nastaviti da bude princip uređivanja Gradca.

Taj princip bio je „ulazak u nepravedno zapostavljene i za ovdašnje čitaoce slabo istražene prostore umetnosti, kulture i književnosti. Pored koncepcijskog zaokreta, došlo je i do promene u dizajnu samog časopisa. Naime, Branko Kukić je odlučio da grafičko rešenje broja o Mediali poveri Milu Grozdaniću, renomiranom jugoslovenskom grafičaru, dizajneru knjiga sa kojim je saradnja trajala do njegove smrti 2022. godine“, piše Bežanić.

„Usledili su temati posvećeni velikim piscima, slikarima, autorima stripa, neretko tabuisanim civilizacijskim i kulturološkim pojavama i pojmovima, a ozbiljnost i značaj ovih tema privlačili su brojne saradnike iz raznih oblasti ljudskog znanja. Zadovoljavajuća čitalačka i medijska recepcija od LJubljane do Skoplja, ubrzo smešta Gradac među vodeće jugoslovenske časopise, a svojim temama i sadržajem ova serijska publikacija uspeva da sasvim izbriše granicu između metropole i provincije. Nemoguće je ostati ravnodušan pred sadržajima koje nudi ovaj časopis. Bilo da govorimo o vrsnoj književnosti, čudesnim umetničkim pojavama, idejama, znanjima, konceptima, Gradac će svakome pružiti ponešto, a ponekom sve što je potrebno za istraživačku kontemplaciju. Aktuelnost i referentnost preko 90 do danas štampanih svezaka, od Mediale do upravo objavljenog dvobroja posvećenog Salvadoru Daliju, nikada neće zastareti, a samo je pitanje ličnih afiniteta koji od njih će biti izabrani među najbolje. Savremena svetska priča, Svetska poezija danas, Vasko Popa, LJuba Popović, Dvojnik, Žan Žene, Savremena američka književnost, Gnosticizam, Čudovišta i vragovi, Danilo Kiš, Mihajlo Mitrović, Malkolm Lauri, Dado Đurić, Ovčarsko-kablarski manastiri, Rečnik imaginarnih mesta, Hugo Prat, Kumranski rukopisi, Pravoslavlje i umetnost, Jevrejska mistika, Lavkraft, Beket, Melanholija, Detinjstvo, Krleža, Isaija Berlin, Kopti, David Albahari, Svetislav Basara… samo su neki od najčešće spominjanih i traženih brojeva među čitaocima, ali i kritičarima širom bivše Jugoslavije“, podseća Tijana Bežanić.

U svom uredničkom kredu, povodom jednog od ranijih jubiljeja časopisa, Branko Kukić, spiritus movens Gradca, ovako je obrazložio njegovu koncepciju – „da se mladim ljudima ukaže na ideje koje su bile važne za formiranje savremene kulture, za razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja i formiranje visokog i prefinjenog ukusa.“

„Bila mi je namera, jednostavno rečeno, da čitaocima probudim duhovnu glad. Jedino tako se može formirati duh koji će u jednom trenutku preuzeti ulogu pokretača jednog zapuštenog, zaostalog, otuđenog i sluđenog društva kao što je naše“, kazao je Kukić.

O „pola veka tajne“ zvane Gradac pišu i: Marjan Čakarević, Milan Vlajčić, koji za ovaj časopis kaže da je putokaz, kao i Jovica Aćin, Ljuba Popović, koji ustanovljava da je on zapravo čitava jedna biblioteka, Svetislav Basara, koji smatra da je on institucija, David Albahari, koji ga vidi kao jedan od stožera naše kulture, dok Milejnko Jergović piše o njegovoj prosvetiteljskoj misiji.

U bogatom katalogu ove izložbe, na njegovom kraju, su i odlomci intervjua Branka Kukića koje je različitim medijima davao od 2002. do 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari