Čuvari slika Save Šumanovića: ‘Nijedna neće izaći odavde’

Ostavite komentar


  1. Sava Sumanovic je ziveo u Sidu, tamo je i nastradao samo zato sto je Pravoslavac i sto se potpisivao Cirilicom, on je moj omiljeni slikar, kada god bude izlozba u Domu vojske u Beogradu odem da pogledam i koliko puta sam htela do Sida da odem u Galeriju ali nikako jer nema dobrog prevoza do tamo… onakvog da odes ujutru i predvece da se vratis .
    Maja Gojkovic da vidi kako doci do Sida ujutru i predvece da se covek vrati u Beograd a da ne ulazi u medjunarodni voz .
    Evo , to je bas dobro, sada ce brzi voz za pola sata do Novog Sada , mocice da se ide pored muzeja kojih tamo ima i na Najlon pijacu koju sam htela toliko puta da posetim da vidim i to a da stignem brzo i brzo da se vratim , tako treba i do Sida .
    Ima dans lepa izlozba u Beogradu Vlaha Bukovca , ali uvek volimo da vidimo Savu Sumanovica dok se ne obezbedi dobar prevoz do Sida .Sid mora da je lep grad .

  2. Kad da Crkvi 10 miliona evra, država ne traži da donije osnivačka prava na Crkvu i Hram. Šta je sporno da Republika pomogne gradu Šidu i Galeriji ako to zaista želi?

  3. Darovni ugovor je prekršen samom činjenicom da se slike Save Šumanovića pozajmljuju za izložbe, dakle napuštaju Šid. I Sava nije jedini veliki slikar XX veka koji ima legat, postoji i Milan Konjović, dakle njihov status bi trebaloda bude isti: po primeru subotičkog pozorišta, Pokrajina ima 51 posto, a grad 49 – to poboljšava finansiranje ali i utiče na izbor direktora, članova UO i slično, pa se ne dešava da u upravni odbor uleti spremačica iz Opštine kao što je bio slučaj u Šidu. Zaboravljeno je da je ustanovom na početku rukovodio Milan Kečić, veliki slikar koji nije iz Šida, pa ne bi ni sada smetalo da u upravni odbor uđu najveći stručnjaci iz oblasti moderne umetnosti, umesto lokalnih poslušnika, niti da mesto direktora dobije neko zaista značajno ime. I sadašnji i prethodni predsednici/ce Opštine Šid su legat koristili da uposle svoje trabante, a ne da zaista unapred njegov rad.

  4. Nista novo . Nameracili se naprednjaci i na Savu , kao i na mnogo stosta do sada !

  5. Ova je uspela da izmesti i autobusku stanicu pa potom da zajebe čoveka za više desetina miliona eura, tako da ne vidim nikakav problem da „izmesti i tamo nekog slikara“.

Ostavite komentar


Kultura

“Novi narativ”: Studija o srpskoj istoriji u srpskim dramama 10

“Novi narativ”: Studija o srpskoj istoriji u srpskim dramama

Teatrološka studija "Novi narativ" prof. dr Marine Milivojević Mađarev analizira „Odnos prema nacionalnoj istoriji u dramskim delima u Srbiji na kraju 20. veka“, kako glasi i podnaslov tog izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine, predstavljenog 29. aprila u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.