U Domu omladine Beograda počinju Dani turskog filma 1Foto: Promo/Dom omladine Beograda

Povodom 100. godišnjice Republike Turske, od 11. do 15. septembra održavaju se Dani turskog filma, na kojima će gostovati brojni filmski stvaraoci iz zemlje koja se poslednjih godina pozicionirala na visokom mestu evropske i svetske kinematografije, a biće održana i dva okrugla stola o međudržavnoj saradnji.

Program će se odvijati u Domu omladine Beograda, a biće otvoren večeras, projekcijama tri filma, u tri termina: „Orahovo drvo“ Fajsala Sojsala (17h), “Zaustavite Dunav i kazaljke stare“ Sali Salija – Sallinija (19h), u kojem igraju Rade Šerbedžija, Vlatko Stefanovski, Bane Krstić…, i „Heroj u meni“ (21h) Sinana Sertela.

Do kraja manifestacije publika će imati priliku da premijerno vidi još 11 ostvarenja novije turske produkcije, među kojima su i filmovi nagrađivani na velikim festivalima – „Čisto belo“ Neđipa Ćaghana Ozdemira, „Ergelu“ Atalaja Tašdikena, romantičnu dramu „Životni vek jedne pahulje“ Kazima Oza,“Hodnik“ Erkana Tahušoglua.

Na programu su i „Zemlja“ Sevgia Hiršhojzera, „Borba petrlova“ Madžida Panahija, „Doba nestrpljivosti“ Ajdina Oraka.., a publika će nakon projekcija moći da učestvuje u razgovoru sa glumcima, rediteljima i producentima iz Turske.

Među gostima su glumac Inanć Konukću, svetski proslavljen ulogom u seriji „Behzat C.“, koji će posle projekcije gledaocima predstaviti film „Čisto belo“, a u Beograd stiže i jedna od najznačajnijih turskih glumica, Emel Goksu, koju ćemo gledati u filmu „Hodnik“, u kojem igra glavnu junakinju.

U Domu omladine Beograda počinju Dani turskog filma 2
Foto promo Dom omladine Beograda

Našoj publici predstaviće se i glumac Numan Čakir (poznajemo ga po ulogama u popularnim serijama „Za mog sina“, „Srce mafije“, „Nevolja“ i, trenutno veoma gledane, „Sudbina“), a poseban kuriozitet je dolazak reditelja Semiha Kaplanoglua.

Pored slavnog oskarovca Nurija Bilgea Džejlana, Kaplanoglu je jedan od najnagrađivanijih i najpriznatijih turskih reditelja u svetu, u Beograd stiže sa najnovijim filmom „Predanost: Hasan“, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Tokom ove manifestacije biće održana i dva okrugla stola, na kojima će se razgovarati o mogućnostima saradnje između filmske i TV industrije Turske i Srbije, i ozbiljno razmotriti načini finansiranja filmova i TV serija, kako u Srbiji tako i u Turskoj, kao i eventualni projekti u saradnji.

Okrugli stolovi će biti otvoreni za publiku, a učesnici su Faruk Guven, direktor za film Turske Radio Televizije, Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije, Jamač Okur, producent, Aj Japim, Darko Bajić, reditelj, producent i profesor na FDU.

O mogućnostima saradnje dve zemlje govoriće i Rade Vojnović, savetnik u našem ministarstvu kulture, Atalaj Tašdiken, reditelj i vlasnik AT Japim filmske kompanije, Igor Turčinović, direktor PFI Studios, Darja Bajić Božović, producentkinja Magic Line Film Production…

Moderator oba okrugla stola biće filmski reditelj i redovan profesor filmske režije iz Turske Sali Saliji – Sallini.

Manifestaciju „Dani turskog filma“ organizuju Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan Panorama Film Festival iz Izmira, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Predsedništva Turaka i srodnih zajednica u inostranstvu, Generalne uprave za odnose sa civilnim društvom, Generalne uprave za film.

Podršku su dali i Ministarstva kulture Srbije, Dom omladine Beograda, Tamburica Fest i BALGENĆ (Balkanska platforma za stratešku saradnju mladih) iz Istanbula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari