Mili Bobi BraunFoto: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia

Objavljivanje debi romana glumice Mili Bobi Braun ponovo je pokrenulo raspravu o „piscima iz senke“ koje poznate ličnosti često koriste u ovakvim slučajevima.

Naime, knjiga Nineteen Steps koja je inspirisana iskustvima babe Mili Bobi Braun iz 1943. izašla je u utorak, a nju je kao pisac iz senke (ghostwriter) napisala Ketlin Mekgerl.

Na knjizi se ne nalazi njeno ime, zbog čega su mnogi osuli paljbu po izdavaču Waterstones i samoj Braun, ističući da treba da ih je sramota i su romani pisani iz senke uništili dečju književnost, a sada to rade i sa onom za odrasle.

Braun je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj stoji pored Mekgerl i drži knjigu, uz natpis: „Ovo mi ne bi uspelo bez tebe!“.

Mnogi su je kritikovali zbog toga što „preuzima sve zasluge“ i što se na korici knjige ne nalazi ime Mekgerl.

Ima i onih koji su stali u odbranu Braun, nazivajući kritičare ljubomornim na njenu mladost, lepotu i bogatstvo i ističući kako se to ne dešava sa muškarcima.

 

Mili Bobi Braun nije prva poznata osoba koju kritikuju zbog pisca iz senke

Kejti Prajs i Naomi Kempbel su samo neke od poznatih osoba koje su koristile pisce iz senke, istakla je dr Hana Jelin, autorka knjige Celebrity Memoir: From Ghostwriting to Gender Politics.

Ona u knjizi ističe kako ovo „zajedničko autorstvo“ nije ništa novo i da su urednici pomagali čak i Ficdžeraldu kod Velikog Getsbija.

Šenon Kajl, koja drži agenciju koja pruže usluge pisanja iz senke kaže da oni postoje još iz doba Šekspira.

Istakla je da je osvežavajuće što je Mili Bobi Braun priznala da knjigu nije pisala sama i da to ne umanjuje njeno učešće.

Mekgerl je objasnila da joj je Braun poslala puno podataka do kojih je došla sa svojom porodicom, uz puno ideja kako to treba da bude predstavljeno.

Imale su nekoliko video poziva pre nego što je napisana prva ruka teksta, a i nakon toga su nastavile da razmenjuju ideje sve do konačnog oblika romana.

Ona smatra da je dobro što javnost više govori o piscima iz senke jer oni tako dobijaju na značaju i ta praksa postaje sve prihvatljivija.

Kajl je podsetila na primer princa Harija i njegovog memoara Spare, za koji je priznao da ga je radio pisac iz senke, a da to uopšte nije umanjilo prodaju i da je bitno da se ljudima dopadne knjiga.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari