duejn ediFoto: AFF-USA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Duejn Edi, rokenrol gitarista koji se proslavio tokom 1950-ih i 1960-ih godina nizom instrumentalnih hitova, preminuo je u 87. godini.

Gremijem nagrađeni Duejn Edi preminuo je od raka okružen porodicom u Frenklinu, Tenesi, izjavila je njegova supruga za Associated Press.

„Duejn je inspirisao generaciju gitarista širom sveta svojim prepoznatljivim ’tvang’ zvukom. On je bio prvi rokenrol gitarski bog, zaista skroman i neverovatno ljudsko biće. Zaista će nam nedostajati“, stoji u zvaničnom saopštenju.

Uz svoj karakterističan zvuk i ideju da niže žice gitare bolje zvuče na snimku od viših, Duejn Edi je pomogao u pravljenju ’tvang’ zvuka koji je inspirisao mnoge od Džoržda Harisona do Brusa Springstina.

U periodu od 1958. do 1963. godine, Edi je imao 16 singlova na listi Top 40, što mu je obezbedilo status prave rokenrol gitarske zvezde.

„Instrumentalisti obično ne postanu poznati, ali je električna gitara Duejna Edija imala sopstveni glas“, rekao je Kajl Jang, iz Muzeja kantri kuće slavnih.

Duejn Edi je uticao na mnoge poznate muzičare

On je napomenuo da je Edijev zvuk inspirisao mnoge muzičare, među kojima su Džordž Harison, Stiv Erl; Brus Springstin, Marti Stjuart i bend The Ventures, između ostalih.

Duejn Edi rođen je u Korningu u Njujorku i počeo da svira gitaru sa 5 godina, a na njegov stil uticali su Roj Rodžers, Džin Otri, Les Pol, Čet Atkins i Merl Travis.

Preselio se u Arizonu sa 13 godina, kada je brzo zapao za oko producentu Liju Hejzlvudu i prvi singl pod nazivom Movin’ n’ Groovin’ snimio je 1957, sa 19 godina.

Hejzlvud je ’tvang’ zvuk koji je razvio sa Edijem kasnije iskoristio za hit pesmu Nensi Sinatre These Boots Are Made for Walkin’.

Edijev muzički stil bio je pomalo u zapećku tokom britanske muzičke invazije 1960-ih, ali je korišćen u više od 30 filmova i televizijskih serija.

Snimio je više od 50 muzičkih albuma tokom života, a penzionisao se sredinom 1980-ih. Postao je član Rokenrol kuće slavnih 1994. godine.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari