Doktorand/t

Trice i crtice

Ostavite komentar


  1. Po istom sistemu onda treba i maturand, tj. maturantkinja (od latinskog ‘maturandus’). Doktorand jednostavno jednostavno zvuči rogobatno i nije u skladu sa našim jezikom. Ako bi se uvek pozivali na latinski, onda bi trebalo još puno toga promeniti. A, zašto se ne pozivati onda i na originalni starogrčki izgovor, pa onda lepo filozofiju preimenovati u filosofiju, kako neki profesori filozofije i insistiraju. Gde je ovde tradicija!

  2. Докторант је ко спрема докторат, а добије Диплому, да га је одбранио!
    Не познајем Сети фика т. Нити Церти фика т, јер знам шта је фика, на Талијанском. Не скрнавили Србски језик, речима за које не познајемо Извор.

  3. Od kada kod nas postoje visoke škole i proizvode se naučni radnici u većoj meri a to je druga polovina 20. veka, ja nikada do sada nisam čuo za doktoranda. Uvek su svi i svuda govorili doktorant. Ako krenemo putem korena reči i oslanjamo se na latinski koji postoji u tragovima samo na medicini i pravima, osim lingvistike, vraćamo se u period pre Hrista. Srpski jezik ima svoje izraze i mnoge strane reči su dobile određene izmene bliske našem mentalitetu. Tako treba i da ostane a ne da pravimo novosrpski jezik kao neki u okruženju što su pokušavali. Recimo nemački je auspuf, ovde je auspuh. Turski je tamam, ovde se kaže taman. Šta to kome smeta, osim zaluđenim lingvistima koji bi sada jezičkom revolucijom da obezbede slavu i mesto u SANU. O akcentima koje na RTS-u forsiraju isti, neću ni da govorim a znam da tako Srbija nikada nije govorila, niti će.

    1. U potpunosti se slažem sa Vama. Osim što je to što kažete logično, ono je i lepše.

  4. Gluposti, ne preuzimamo mi grupu od 10 izvedenica iz stranog jezika, nego samo osnovu, a onda gradimo ostatak na svoj način.

Ostavite komentar


Kultura

beldocs za mlade

Program za mlade na 17. Beldocs festivalu

Društvo u doba sve većeg gubljenja granica između stvarnog i virtuelnog, marginalizovane grupe i pojedinci koji uprkos svemu hrle za svojim snovima - ovo su neke od glavnih tema filmova ovogodišnje Teen selekcije Beldocs festivala, koji će se održati od 22. do 29.maja.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.