Britanska kraljevska drama „Kraljev govor“ je dominirao ovogodišnjom dodelom Oskara. Ako se gleda samo broj zlatnih statueta – četiri – to možda ne izgleda mnogo, ali ako se pogleda da su one dobijene u najvažnijim kategorijama (najbolji film, glumac Kolin Firt, reditelj Tom Huper i originalni scenario za Dejvida Sidlera), onda je nesumnjiva dominacija ovog filma. Poređenja radi, četiri Oskara je osvojio i SF hit „Početak“, ali reč je o tehničkim nagradama – kamera, vizuelni efekti, montaža zvuka i miks zvuka.


„Voleo bih da se zahvalim što me nije strpala u Londonsku kulu zato što sam dao Džordžu VI da psuje“, našalio se scenarista Dejvid Sidler povodom osvajanja Oskara za originalni scenario. Ta šala, doduše, dolazi u trenutku kada je stigla vest da će u Americi ovaj film biti prikazivan upravo bez psovki, što se nikako nije dopalo ni glavnom glumcu Kolinu Firtu. Reditelj filma Tom Huper je ispričao kako je došlo do snimanja „Kraljevog govora“, za šta je zahvalio svojoj majci.

“Moju majku su 2007. pozvali neki australijski prijatelji u Londonu na čitanje predstave ‘Kraljev govor’. Ona nikada nije bila na tako nečemu i zamalo nije otišla jer joj to nije zvučalo obećavajuće. Hvala Bogu da je otišla. Nakon toga me je nazvala i rekla – Tome, mislim da sam pronašla tvoj sledeći film“, ispričao je 38-godišnji reditelj. Gledano po broju nagrada na trećem mestu je „Društvena mreža“ koja je pobedila u trci za najbolju komponovanu muziku, montažu i adaptirani scenario. To je sasvim dobar učinak s obzirom na sedam nominacija, ali mnogi su očekivali da će ovaj film bolje proći. No, očigledno su bili u pravu analitičari koji su skretali pažnju da prosečni glasač Akademije ima 50 godina i da će se daleko lakše vezati za temu „Kraljevog govora“ nego za priču o društvenoj internet mreži Fejsbuk.

Natali Portman je, očekivano, dobila titulu najbolje glumice za svoju rolu u „Crnom labudu“, dok je film „Borac“ uzeo dve nagrade za sporedne uloge – Kristijan Bejl i Melisa Leo. Bez iznenađenja, takođe je protekla dodela nagrade za najbolji animirani film koja je završila u rukama ekipe „Priče o igračkama 3“, uz dodatni trijumf u kategoriji najbolje pesme. „Alisa u Zemlji čuda“ je, takođe, osvojila dve nagrade – za scenografiju i kostime. U konkurenciji najboljeg stranog filma trijumfovala je Danska („U boljem svetu“) u konkurenciji Alžira, Kanade, Grčke i Meksika.

Melisa se izvinila zbog psovke

Jedan od nezaboravnih momenata ovogodišnje dodele Oskara svakako će biti i Melisa Leo, koja je osvojila nagradu za sporednu žensku ulogu i, pošto je uzela zlatnu statuetu, uspela da u svom govoru opsuje. “Da, ostala sam bez teksta. Kada sam gledala Kejt (Vinslet) pre dve godine, izgledalo je j….. lako“, rekla je Leo, koja je bila, pre dve godine, nominovana za rolu u filmu „Zaleđena reka“, ali je tada ostala bez trofeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari