Šeste festivalske večeri XXI Dana Zorana Radmilovića na sceni zaječarskog pozorišta bili su „Kumovi“ u izvođenju ansambla Zvezdara teatra, a po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. Akademik i dramski pisac, Dušan Kovačević, prvi je laureat novoustanovljene nagrade za životno delo koja mu je uručena neposredno pre predstave „Kumovi“.


U obrazloženju nagrade između ostalog stoji da je Kovačević jedan od trojice najznačajnijih srpskih komediografa uz Jovana Steriju Popovića i Branislava Nušića.

– Činjenica da Dušan Kovačević postaje prvi laureat nagrade za životno delo koja nosi ime „Zorana Radmilovića“ ima višestruku simboliku. Zoran je uz Danila Batu Stojkovića, na najbolji način afirmisao Kovačevićevu literaturu. Alhemija kojom su ovi velikani stvarali zlatna poglavlja našeg teatra i filma, neponovljiva je, uzbudljiva i veličanstvena. Zato, ova nagrada, koju sa ponosom večeras uručujemo akademiku Dušanu Kovačeviću, nema ambiciju da verifikuje ono što je, inače, očigledno, ona u stvari pokušava da na simboličkoj ravni poveže dva pozorištnika, koja služe na čast našem narodu – ocenio je žiri koji su činili Božidar Đurović, Geroslav Zarić, scenograf, i Vladimir Đuričić, upravnik Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Primajući statuetu od gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i zahvaljujući na nagradi Kovačević je rekao kako mu ova nagradi znači izuzetno mnogo jer je sa Zoranom proveo decenije u prijateljstvu i radu.

– I sad kad mu budu rekli da sam ja ovo dobio, jer ga znam odlično, reći će samo „ma ‘ajde“. Meni je jako žao što večeras primam njegovu nagradu. Bilo bi bolje da se večeras vidimo, ali sudbina je bila takva da sad imam njega kao uspomenu. Da ga citiram reći ću žiriju ono što bi on rekao „niste trebali“ – kazao je Kovačević.

Bravurozno tumačenje Milana u predstavi „Kumovi“ donelo je Predragu Mikiju Manojloviću „Zoranov brk“.

– Komad govori o tome da je čovek užasno sam i da nema nikog, da nas je vreme okrunilo potpuno. Da su nam najbliži često nisu i najdraži. To je jedna tužnopametna stvar – kaže Miki Manojlović, izražavajući i žaljenje što zbog spleta okolnosti nije igrao sa Zoranom Radmilovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari