Džesi Ajzenberg: Podstiče me potpuna užasnutost od neuspeha 1Foto: Promo 28 .SFF

Holivudski i pozorišni glumac, reditelj i pisac Džesi Ajzenberg nastavlja od trenutka kada je stigao u Sarajevo u živom kontaktu sa publikom da razbija neke predrasude o sebi koje pretpostavlja profesija dramskog umetnika.

Predstavio je ovde svoj rediteljski prvenac „Nakon što spasiš svet“, a u sklopu programa „Na kafi sa…“ i na masterklasu koji je održao danas, govorio je o svom viđenju današnjeg aktivizma, o svojim ranijim i budućim projektima, o tome da ga fascinira film „Grbavica“ koji je kako je danas kazao, gledao 10 puta.

Na pitanje kako je u filmu „Nakon što spasiš svet“ uspeo da napravi tako briljantne i brze u dijaloge između majke koja pripada generacijji „X“ i sina koji pripada generaciji „Z“ budući da je on milenijalac, to jest, pripada generaciji „Y“.

Ajzenbeg je rekao da je film zasnovan na romanu koji je napisao i da je godinama razmišljao o likovima.

– Pošto sam ja generacijski između njih mogao sam da ih posmatram sa strane. Majka iz ere aktivizma u vezi sa ratom u Vijetnamu što je vrsta aktivizma kakav sada više ne postoji. Današnji aktivizam je baziran na sopstvu, individualan je. Nekadašnji aktivizam je bio grupne prirode – „idemo da protestujemo!“ a sada je „izneću svoje mišljenje na Tviteru“. A moj aktivizam iz devedesetih je „sedimo kod kuće i ne radimo ništa“ što je još gore – konstatovao je Ajzenberg.

Upitan šta ga podstiče da ide, iz projekta u projekat budući da se bavi i pisanjem, pozorištem, filmom…Ajzenberg je uzvratio da je to psihološki komplikovano pitanje i rekao:

– Podstiče me potpuna užasnutost od neuspeha. Podjednako me podstiče briga da ću propasti kao i uzbuđenje u vezi sa onim na čemu trenutno radim. Probudim se ujutro sa uznemirenošću da tog dana moram nešto da uradim ili će moj život biti besmislen i ispostaviće se da sam idiot. A takođe imam uzbuđenje: „šta ono beše danas imam da radim, moglo bi da bude zabavno?“. I možda se sve to zajedno zove ambicija i to je veoma neprijatno – konstatovao je.

Ajzenberg je danas rekao da misli kako bi trebalo sledećeg leta da snima treći film iz serijala “ Now You See me“ i da je interesantno što je ovo ostvarenje promenilo percepciju magije.

– Zanimljivo je da je magija pre tog filma gledana kao neka štreberska, skrajnuta stvar, a sada srećem ljude kojima je magija kul“, rekao je Ajzenberg.

Odgovarajući na pitanje koliko zna o kinematografiji sa ovih prostora priznao je da generalno ne gleda mnogo filmova ali da mu je “Grbavica” Jasmile Žbanić zapanjujuće ostvarenje, kao i da zna filmove „Andergraund“ Emira Kusturice, te „Ničiju zemlju“ Danisa Tanovića.

Ispričao je i kako mu je Amazon bio ponudio da uradi nastavak serijala „Modern Love“ i da je planirao da priču o Amerikancu koji putuje po inostranstvu smesti u Sarajevu, ali je snimanje sprečilo izbijanje pandemije izazvane korona virusom u martu 2020. godine.

Producenti su ga tada pitali da li bi „snimao u Njujorku umesto u Sarajevu, ali da izgleda kao Sarajevo“ ali je Ajzenberg to odlučno odbio.

– Priča je o Amerikancu koji gleda zapanjujuće zgrade, na Latinskom mostu je… Nema nijedan blok u Njujorku kao mesto gde je ubijen nadvojvoda Feridinand – kazao je Ajzenberg.

On je dodao da će se vratiti u Sarajevo da uradi taj projekat ili makar kao turista grad pokaže i svom malom sinu.

Na pitanje kako je doživeo prelazak od malih nezavisnih filmova u „Batman v Superman: Dawn of Justice“ (2016), Ajzenberg je odgovorio da je „vrlo korporatvna stvar“ biti u velikom superherojskom filmu gde prodaju lutke glavnih likova.

– Ali pošto su me unajmili iz umetničke priče osetio sam da mogu raditi šta hoću – dodao je glumac ispričavši da ga je koscenarista filma Kris Terio primetio u jednoj predstavi u malom pozorištu i predložio reditelju Zaku Snajderu za ulogu Leksa Lutora.

Opservirajući prirodu svog posla dan ranije Ajzenberg je podržao mlade u tome da probaju više stvari kao što on sam čini kako je rekao bez srama i šalje svoja scenarija, drame, članke iako je mnogo puta bivao odbijen.

– Uvek treba probati više stvari u životu kako biste imali čime da se bavite dok čekate da vas neko uposli. Ja sam uspešan glumac, a dešava se da pola godine nemam posla –

Ganut je bio i kad se prisetio svog prvog dolaska u Sarajevo 2007. kada je snimao film “The Hunting Party” s Ričardom Girom.

– Znate, mi Amerikanci ne poznajemo baš istoriju. Ne samo o dešavanjima devedesetih, nego u celom prošlom milenijumu. Budući da sam američki Jevrejin, bosanska kultura mi je veoma bliska – istakao je Džesi Ajzenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari