Farsa o terorizmu 1Foto: Nikola Vukelić

Zvezdara teatar počinje svoju 32. sezonu u subotu, 8. oktobra, premijerom predstave „Pasivno pušenje“ po tekstu Nebojše Romčevića a u režiji Egona Savina.

U komadu o profesoru iz Srbije koji odlazi u Pariz kod svoje ćerke, da bi na aerodromu postao predmet istrage francuske policije zbog sumnje da je terorista, igraju: Aleksandar Đurica, Radoslav Milenković, Mladen Andrejević i Marko Baćović.

Prema rečima Dušana Kovačevića, dramskog pisca i direktora Zvezdara teatra, u pitanju je nadrealan komedija koja je zapravo bliska svim ljudima koji krenu na put sa torbom i srpskim pasošem.

– Tekst govori o tome šta se dešava kada Srbin pokuša da prenese sarmu preko granice i to u Francuskoj u trenutku straha od terorizma – ističe Kovačević.

Nebojša Romčević objašnjava da mu se slična situacija desila pre desetak godina na aerodromu u Parizu, kada je završio u maloj sobici zajedno sa ljudima iz Afrike i Azije… Kako kaže, u tom trenutku najzanimljiviji su mu bili francuski policajci koji su zapravo bili samo uplašeni i glupi.

– Taj tekst se u meni dugo krčkao dok nisam počeo o tome da govorim sa Egonom Savinom. Na neki način komad se bavi svim pokušajima Srbina da odgovori na sve što se od njega traži – da bude terorista, postmodernista, beli superiorni čovek, politički korektan… Ali problem je što „oni tamo“ ne mogu da se odluče šta se od nas očekuje. U svemu tom pojavljuje se jedna pojedinac koji krenuo da odnese svojoj ćerci sarmu – priča Romčević. On dodaje da ga je dugo mučilo pitanje može li terorizam da bude tema komedije, ali da nisu teme te koje lako mogu postati predmet komedije, već retorika i praksa, koje stoje iza čitavog užasa u koji smo uronjeni.

Egon Savin do sada je režirao tri Romčevićeva komada – „Laki komad“, „PR ili potpuno rasulo“ i „Paradoks“. Svaki od njih se, kako Savin govori, bavio podmetnutim snovima koje živimo – od toga da su nas učili da će Amerika i Engleska biti zemlje proleterske, ideje da je Srbija do Tokija, preko sna o demokratskim promenama do opsesije o ulasku u Evropsku uniju. I sada je u pitanju aktuelno pitanje gde svaka situacija može imati snažan odjek na publiku. On naglašava da je „Pasivno pušenje“ farsa, njegov omiljeni žanr.

Radoslav Milenković dodaje da se autorska ekipa potrudila kako da predstava bude farsa ali i ozbiljna, istinita i uverljiva.

– Ovo je jako bezobrazan komad, nepotkupljivo bezobrazan i drzak u odnosu na sve ono što su stereotipi. Na nama ostaje da to učinimo duhovitim i gipkim i da se zajedno rugamo svetu kakav je – naglašava Milenković, koji u predstavi igra francuskog policajca arapskog porekla.

Reprize predstave „Pasivno pušenje“ zakazane su za 12. i 20. oktobar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari