Filmski vodič od 11. do 17. oktobra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

Četvrtak 11. oktobar – “Touch Me Not” u 20 časova, svečano otvaranje GoetheFEST-a

Festival otvara debitantski film “Touch Me Not” rediteljke Adine Pintilije, koji je izazvao kontroverze u Nemačkoj, baš kao i njegova pobeda na Berlinalu. GoetheFEST, sedmi put za redom, biće održan od 11. do 16. oktobra 2018. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom Normalan život, nakon čega se program i ovoga puta seli u novosadski i niški Kulturni centar.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 10 nagrađivanih i zapaženih filmskih ostvarenja od kojih su neka sa poslednjeg Berlinala, dok su neka su nominovana za Nemačku filmsku nagradu.

Filmovi koji su se našli na programu ovogodišnjeg GoetheFEST-a imaju potencijal da polarizuju publiku i javno mnjenje, zato će reakcije gledalaca u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biti zanimljive.

Lične sudbine, različita životna shvatanja – filmovi sa programa odgovaraju na ova pitanja, ali i postavljaju niz novih: o Nemačkoj, o svetu i o smislu života. Dok će se jedni verovatno saglasiti sa mišljenjem da ovi filmovi končano pričaju priče koje je odavno trebalo ispričati, drugi će u njima možda videti samo „tipično nemačku” sklonost ka teškim temama. Naravno, ni ovog puta nećemo biti uskraćeni ni za ironiju, a ni za lakoću, samo što nam one ove godine dolaze tiho, kao iz potaje.

Karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda svakog dana od 16h do 21h.

Petak 12. oktobar – Hiljadu puta laku noć (Tusen ganger god natt ), Jugoslovenska kinoteka, 20 časova

Filmski vodič od 11. do 17. oktobra 2U saradnji sa Ambasadom Norveške u Beogradu, Jugoslovenska kinoteka organizuje Dane norveškog filma 10-14. oktobra, u okviru NOktobra, meseca norveške kulture.

Tim povodom će se od četvrtka do nedelje prikazivaće se filmovi, dok je iz istih razloga u utorak bio organizovan masterklas sa Jan Erikom Holstom, filmskim kritičarem i urednikom programa. Tema je bila kinematografija Erika Popea, jednog od vodećih savremenih filmskih režisera u Norveškoj, koji je najpoznatiji po istorijskoj drami „Kraljev izbor“ iz 2016. godine i novom dokumentarnom dramom o terorističkom napadu na norveškom ostrvu Utoja 2011. godine. Uloge u filmu Hiljadu puta laku noć, režisera Erik Poppea tumače Juliette Binoche, Nikolaj Coster-Waldau.

Subota 13. oktobar u Novom Bioskopu Zvezda, subota 20 časova

Filmski vodič od 11. do 17. oktobra 3Italijanski film, spoj satire i groteske, iz 1963. godine, a režirao ga je Federico Fellini. Smatra se jednim od najboljih Fellinijevih filmova, ali i kao jedan od najboljih filmova kinematografije generalno. Film nema pravu radnju nego se sve vrti oko metafilmske dosetke u kojoj jedan italijanski redatelj (Fellinijev alter ego) traži inspiraciju za svoj novi film. Naslov „8 1/2“ potieče od broja filmova koje je Fellini to tada snimio. Sećanja, snovi, mašta, filmovi. Remek delo Federika Felenija o reditelju koji ne zna o čemu je njegov sledeći film.

Filmski vodič od 11. do 17. oktobra 4Ponedeljak 15. oktobar – Mali veseljak – brod spasilac, u bioskopima Cineplexx

Uzbuđeno prihvata i napušta stari život i prijatelje, ali ubrzo shvata da veće nije uvek bolje. Kada otkrije da lokalna kriminalna banda iskopava dragoceni metal koji ima moć da utiče na vremenske neprilike, Elijas će shvatiti da će morati da zatraži pomoć starih prijatelja kako bi raskirinkao planove bande.

Utorak 16. oktobar – „Zemlja kartela“ (Cartel Land, 2015) i razgovor o narko-kapitalizmu. Vreme projekcije 20:30 časova u Dorćolskom narodnom pozorištu

Filmski vodič od 11. do 17. oktobra 5Tokom oktobra u Dorćolskom narodnom pozorištu biće organizovan niz filmskih projekcija i diskusija na temu društvenih previranja u Latinskoj Americi koja su se dogodila tokom prethodne dve decenije. Razgovaraće se o kontinuiranoj borbi stanovnika ovog regiona protiv kolonijalizma i imperijalizma, o političkim promenama i talasu levo orijentisanih partija koje su osvajale vlast u različitim zemljama, o društvenim pokretima koji su mobilisali milione stanovnika i revolucionarnim idejama koje su osvetlile put ka radikalnoj transformaciji društva i sveta.

Izbor filmova je napravio Saša Perić, koji će i održati uvodno predavanje pre svake projekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari