Filmski vodič od 22. do 29. novembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

22. novembar – „Sakasama no Patema“ u Dom omladine Beograda

Film „Sakasama no Patema“ biće prikazan u Radionici Sakurabana, u Domu omladine Beograd, u 18 i 20 časova.

Radnja dela govori o Patemi koja je mlada devojka koja živi u distopijskom svetu u podzemlju koje je sačinjeno od bezbroj tunela, skrivenih prolaza i neotkrivenih lokacija. Ona gori od želje da otkrije što više toga i da poseti svako mesto, međutim zakon joj brani da odlazi u određene delove podzemlja, a ti delovi su njoj, naravno, najinteresantniji.

Kako bi zadovoljila svoju znatiželju ona ipak odlazi u delove gde ne bi smela i jednog dana se susreće sa čovekom koji stoji naopačke, a onda počinje da pada u vis do izlaza iz podzemlja gde otkriva postojanje naopakog sveta, i tu počinje njena najveća avantura – stoji u najavi događaja gde je takođe istaknuto da se na početku filma vidi arhivski snimak koji pokazuje da je svet kakav danas poznajemo doživeo ogromnu promenu i da je deo sveta postao “naopak”

23. novembar – „Kradljivci“ u Kombank dvorani

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 2Film japanskog reditelja Hirokazu Korede „Kradljivci“ svečano će otvoriti 24. Festival autorskog filma 23. novembra u 20h u velikoj sali Kombank dvorane – istknuto je u najavi festivala.

Ova krimi-drama predstavlja priču o socijalno ugroženoj porodici, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama i upravo posle jedne takve, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u konstantnoj borbi za opstanak, kada su zajedno, svi izgledaju kao vrlo srećna porodica. Njihove tajne počinju da se otkrivaju nakon jednog incidenta i tada njihov porodični sklad biva ugrožen.

23. novembar – Come and see u Novom bioskopu Zvezda

Jedna od najsurovijih priča i najstrašniji ratni film ikada, Come and see (Idi i smotri) biće prikazano u Novom bioskopu Zvezda, u petak u 20 časova. Remek delo Elema Klimova koji bez suzdržavanja i dlake na jeziku prikazuje užase rata i destruktivno zlo u ljudima.

Surovi realizam pomešan sa još surovijom noćnom morom – saopteno je u najavi projekcije i kao opis radnje filma rečeno da nakon što pronalazi pušku, mladi dečak se pridružuje sovjetskom pokretu otpora protiv nacističkih snaga i doživljava horor rata. U najavi je dodato da je film jako loše uticao na mentalno zdravlje svog glavnog glumca i da nakon kog Elem Klimov više nije snimio nijedan film.

23. novembar – Fight Club na Mašinskom fakultetu

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 3U petak u 20 časova  u prostoriji Amfiteatra A, Mašinskog fakulteta, biće prikazan film Fight club.

Izuzetna mešavina briljantne tehnike, detinjastog filozofiranja, sjajne satire i senzornog preopterećenja uz maestralnu glumu Bred Pita i Edvarda Nortona, Borilački klub čine jednim od najvećih ostvarenja Holivuda – istaknuto je u najavi ovog događaja i dodato da je cilj događaja vraćanje kultnog duha Mašinskog fakulteta i obnove stare tradicije uz podršku uprave fakulteta.

24. novembar – Podvodni filmovi vikendom u JavAk

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd u partnerstvu sa nacionalnom Asocijacijom Ronilačkih Instruktora ARI, organizator je medjunarodnog festivala podvodnog filma „Nečujno“.

Vikendom u bioskopskoj sali JavAk prikazujemo filmove sa prethodnih 5 festivala od 9 do 16 časova. Desetine sati kratkih podvodnih filmova najpoznatijih svetskih podvodnih snimatelja i fotografa prikazuje se svakog vikenda – istaknuto je u najavi događaja i naglašeno da se u filmovima mogu gledati snimci živih bića reka, jezera i okeana planete Zemlje.

25. novembar – Raindrops / Granice kiše

Premijera filma Granice kiše će pred beogradskom publikom biti održana u nedelju glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg 24. izdanja Festivala autorskog filma.

26. novembar – Film Ti imaš noć u Domu omladine Beograd

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 4Beogradska premijera Crnogorsko-srpskog filma „Ti imaš noć“ održaće se u Domu omladine Beograd u 19 i 30 časova. Film je imao svetsku premijeru na 75. Filmskom festivalu u Veneciji, a započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela.

27. novembar – Film „Groznica Ferante“ u Centru za kulturu Lazarevac

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 5Projekcija filma „Groznica Ferante“ biće prikazana u Centru za kulturu Lazarevac u 20 časova.

Ovaj dokumentarac je priča o „ludilu“ nazvanom Ferante, osobi koju književni kritičari sa raznih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem čije su knjige prodate u preko 5 miliona primeraka širom sveta. Zahvajujući megapopularnosti Napuljske tetralogije i misterioznom identitetu autorke, Ferante je postala globalna literarna senzacija.

Magazin Time proglasio ju je za jednu od 100 najuticajnijih osoba na svetu, a njena izdanja grozničavo se očekuju u knjižarama širom sveta. Film Groznica Ferante drži pažnju gledalaca sve vreme i trudi se da razotkrije tajnu fenomena uspeha Elene Ferante kod čitalaca širom sveta, od SAD, preko Evrope i Indije, pa sve do Japana. Publika će imati priliku da vidi i šta o tom fenomenu misle prevodilac En Fontejn i veliki savremeni pisci kao što su Džonatan Frenzen i Roberto Saviano – naveli su organizatori.

28. novembar – Film „Robin Hud – Početak“ u Cine Grand Srbija

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 6Pretpremijera filma „Robin Hud – Početak“ biće održana u sredu, u 20 časova, u bioskopu Cine Grand. Organizatori su istakli da se nova verzija Robina Huda bavi mladim danima poznatog lopova i otkriva detalje koji su Robina podstakli da se van zakona bori za malog čoveka.

Kao mladić pun ideala odlazi u krstaški rat, tamo doživljava samo razočaranja, ali postaje iskusni ratnik. Po povratku ga oneraspoloži što je njegova zemlja zapala u korupciju, čemu se mora suprotstaviti. Robin i njegov zapovednik Jamie Foxx tada podižu bunu protiv korumpiranog kralja.

29. novembar – „The Scientist“ u Queens Pub-u

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 7Projekcija filma „The Scientist“ zakazana je za 29. novembar u 19 i 30 časova u Queens Pub-u.

Dokumentarac “The Scientist” reditelja Zeha Klajna odvodi nas na istorijsku vožnju autobusom naučnika Rafaela Mešulama – oca kanabinoidne medicine. Iako se biljka kanabisa koristila hiljadama godina unazad i kao lek i u rekreativne svrhe, o njoj i danas malo zna.

Od dečaka koji je izbegao Holokaust u Bugarskoj, do odlaska u Izrael i nominacije za Nobelovu nagradu, film prati život doktora Mešulama i njegovo veliko otkriće o kanabisu. Kako sam naučnik kaže, ova biljka je pogrešno shvaćena – a zapravo, kanabis u svom organizmu poseduje svako. Odnosno, psihoaktivna komponenta u kanabisu THC komunicira sa najvećim receptorskim sistemom u ljudskom telu – endokanabinoidnim sistemom – istakli su organizatori povodom najave projekcije filma.

29.  novembar – Film Južni vetar u Centru za kulturu Valjevo

Filmski vodič od 22. do 29. novembra 8Srpski film Južni vetar producentskih kuća Režim, Art Vista i Arhangel studios, režisera Miloša Avramovića, po scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića biće prikazan u četvrtak u 16 časova u Centru za kulturu Valjevo.

Film je premijerno prikazan na Filmskim susretima u Nišu gde je osvojio 4 nagrade.

29. novembar – Film Roma u Institutu Servantes Beograd

U Institutu Servantes Beograd u 19 časova biće prikazan film Roma. Radnja dela kazuje neočekivani dolazak novinara Manuela Kueta uneće nemir u život pisca Hoakina Gonjesa. Susret će u njemu probuditi zaboravljene emocije koje će ga vratiti u period 50-ih i 60-ih godina, vreme njegovog detinjstva i mladosti. Prijatelji, značaj odanosti, uticaj filma i džeza, ukus prve ljubavi, samo su neke od uspomena koje mu naviru.

Naročito blizak odnos sa Romom, njegovom majkom, pametnom, snažnom i punom razumevanja, kojoj Hoakin duguje svoj slobodni duh, veru u samoga sebe, ali i u ideale o kojima su zajedno snevali. Upravo će sećanje na Romu probuditi u Hoakinu želju da povrati ono što je do tada smatrao izgubljenim, naveli su organizatori događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari